НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Търсят над 1300 учители 3 седмици преди старта на учебната година

Още 1354 учители се търсят 3 седмици преди старта на новата учебна година, показа справка на МОН. Свободните места са значително по-малко спрямо същото време предходната година, обясниха още от ведомството.

Най-много учители се търсят в големите градове. В Пловдив трябват още 256, за да стартира нормално учебната година. Търсят се математици, географи и начални учители и други. В столицата недостигат 250 педагози, като в обявите има най-често места за учители по английски език, математика, химия, история, музика. В Стара Загора се търсят още 134 новоназначени, а във Варна- 95.

В Пазарджик също липсват учители. Там са обявени 80 позиции. Под 10 педагози недостигат в Ловеч, Разград, Сливен и Търговище. Хасково и Кърджали пък са запълнили липсите още преди началото на септември и там няма обявени свободни места. „Възможно да се насрочат нови интервюта, ако не е избран кандидат. Реалната картина на свободните работни места ще бъде ясна към 11 септември, като назначенията трябва да приключат до 14 септември.“, уточниха от образователното министерство.

Недостигът на учители, който се очертава, е по предметите от общообразователната подготовка – математика, физика и астрономия и чужди езици. Нужда от учители се очертава и по предмета предприемачество, чийто недостиг ще се запълни с допълнителната квалификация, която ще придобият по Национална програма „Мотивирани учители“, допълват от образователното министерство.

Тези учители ще получават допълнително месечно възнаграждение в размер на 500 лв. За да може да бъде осигурена честата дезинфекция в школата, голяма част от тях търсят да наемат и хигиенистки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *