Търговци на български булки за Македония отиват на съд

Търговци на български булки за Македония отиват на съд

Македонски гражданин и българка отиват на съд за това, че са изкарвали от страната български жени за сключване на брак в Република Северна Македония, съобщиха от Софийска районна прокуратура.

На 27 април т.г. СРП е внесла в съда обвинителен акт срещу македонския гражданин Рами Б. и българката Магдалена К. за трафик на хора.

През периода 201 6г. – 2019 г. в гр.Видин, Рами Б. и Магдалена К. набирали и транспортирали българки от област Видин с цел да бъдат държани в принудително подчинение, независимо от съгласието им, чрез въвеждане в заблуждение, обещаване, даване и получаване на облаги. Рами Б. и Магдалена К. превеждали през ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Аерогара София“ българските гражданки с цел сключване на граждански брак с граждани на Република Северна Македония.

Обещаваната им сума най-често била около 4000 лв. Първоначално на жените било обещавано, че само ще сключат брак, срещу което ще получат определена сума, но впоследствие се оказало, че освен това трябва на посочена от обвиняемите дата – след сключване на брака – да пътуват и до страна от ЕС, където в съответните учреждения подписвали редица документи, без изобщо да знаят и разбират тяхното съдържание /повечето от тях били неграмотни/.

По време на разследването всички жени, сключили граждански брак с македонски граждани, категорично заявяват, че именно обвиняемите Рами Б. и Магдалена К. са лицата, които са ги запознали с условията за сключване на брак, оказали са им съдействие, като транспортиране, поемане на разходите за пътуване, настаняване и пребиваване в хотели на територията на съответната страна по време на престоя им там, осъществяване на срещи с бъдещите им съпрузи в чужбина.

Предстои наказателното производство срещу обвиняемите да продължи в съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *