Тъпо! Губим ваксини за град колкото Петрич, даряваме на Бутан

Тъпо! Губим ваксини за град колкото Петрич, даряваме на Бутан

Даряваме 172 500 дози от ваксината на AstraZeneca (Vaxzevria) на Кралство Бутан, реши правителството вчера, като годността на 22 360 дози от тях изтича в края на месеца, съобщиха от здравното министерство.

В същото време само 2087 от всички 15 304 направени имунизации през юли са с оксфордския препарат, става ясно от справка в единния информационен портал. 12 дози от ваксината Comirnaty също са до края на юли.

В три от областите у нас – Разград, Сливен и Търговище, дори няма нито една поставена доза на AstraZeneca. Затова и здравните инспекции са предприели мерки, за да не изхвърлят препарата на боклука.

„Към момента няма бракувани ваксини в РЗИ – Разград, обаче имаме 10 дози, чиято годност изтича на 31 юли и ще бъдат пренасочени към други регионални здравни инспекции, които имат нужда от тях. Дали те ще бъдат в района на Разград, или ще бъдат върнати в столицата, ще реши здравното министерство“, коментира пред „Монитор“ директорът на РЗИ д-р Ася Генева. Тя обясни, че хората се притеснявали от страничните ефекти от препарата на AstraZeneca, затова и се насочвали към ваксините на Pfizer/BioNTech или Janssen. Д-р Генева допълни, че в областта е направена необходимата организацията, за да може процесът на ваксинация да тече нормално.

„Има зелени коридори в трите областни болници, тази в Разград работи до 11 часа. Ваксини има, само да има желаещи да се имунизират“, подчерта шефът на РЗИ – Разград

Във Видин, Монтана, Силистра, Шумен пък имунизираните за последните 2 седмици с оксфордската ваксина са единици, става ясно още от данните в единия информационен портал. Това обаче могат да бъдат и лица, които са получили втора игла.

От здравното министерство обясниха, че след като веднъж са били разпределени към страната, няма практика ваксини да се връщат в склада на Бул Био – НЦЗПБ. „При информация за излишък в дадена област, МЗ предприема действия за преразпределение на ваксини в страната с оглед на тяхното оползотворяване“, обясниха от ведомството какво се случва, ако в дадена област се застоят ваксини, чийто срок на годност предстои да изтече. Предстои да бъде изготвена справка за август.

За да се избегне изхвърлянето на неизползвани ваксини, България е в готовност да дари или продаде на страни, които имат нужда.

„В знак на солидарност и съпричастност с държавите, които нямат осигурен достъп до значителни количества ваксини срещу COVID-19, МЗ е предприело действия по дарение или препродажба, с което както да подпомогне дадена държава, така и да намали вероятността от бракуване и последващо унищожаване на неизползвани количества ваксини“, обясниха от Министерството на здравеопазването.

Приет е проект на тристранно споразумение за дарение

на ваксини срещу COVID-19, произведени от „Астра Зенека“, между България и Кралство Бутан, съобщава Министерският съвет.

Приет е и проект на двустранно споразумение за дарение на ваксини срещу COVID-19, произведени от „Астра Зенека“, между България и Кралство Бутан, като основа за водене на преговори. Споразуменията предвиждат дарение на 172 500 дози от ваксината Vaxzervria. Предвидено е всички разходи за доставката да бъдат поети от получателя – Кралство Бутан.

Пет мола вече са в инициативата

Още два мола се включват в инициативата за масова ваксинация срещу COVID-19 в столицата. Така търговските центрове, в които хората могат да се имунизират, стават пет плюс още два пункта на обществени места в столицата.

Новите пунктове ще са в The Mall (ниво 2) на бул. „Цариградско шосе“ и в „България мол“ (ниво 1) на бул. „България“. Работното им време ще е същото като на ваксинационните кабинети в мол „Парадайс“, „Сердика център“ и „Ринг мол“ – от 13 до 18 ч.

Освен това от 9 до 16 ч. имунизация срещу коронавирус ще може да се прави и в Културния дом в кв. „Дружба“, както и в читалище „Асен Златаров“ в кв. „Христо Ботев“.

Медицинските екипи във всички пунктове са от общинските диагностично-консултативни центрове и многопрофилни болници, напомнят от общината.

Досега в пунктовете, отворени през уикендите в София, са се имунизирали общо 7141 души.

В работни дни ваксинации се извършват и в общинските ДКЦ-та. От 17 май т.г. до момента там са поставени над 9200 дози ваксини срещу COVID-19 от всички разрешени от ЕС видове.