Турция събори гръцка църква в Бурса

Турция събори гръцка църква в Бурса

Вчера турските власти разрушиха историческата гръцка православна църква в района на Бурса в северозападна Турция, която е изоставена дълго време, пише БГНЕС, като се позовава на greekreporter.

Гръцката православна църква „Георгиос“, по-известна като „Света София“ от Бурса, е била унищожена заради заплаха за сигурността седем години, след като Главната дирекция на религиозните фондации пое сграда в община Нилуфер в Бурса.

Общината пое историческата структура през 2006 г., като обнови обекта и го отвори отново като Културен център Озлуче. През 2013 г. обаче дирекцията заведе дело за придобиване на собственост върху църквата и оттогава сградата е изоставена.

Сградата е кръстена „Света София“ от Бурса поради използването й в миналото и като църква, и като джамия, съобщава порталът Дувар.

Кметът на Нилуфер Тургай Ердем каза, че общината е похарчила около 2 милиона турски лири за обновяване на сградата.

„Свършихме своята част, за да предадем културното наследство на бъдещите поколения. Фондациите обаче оставиха сградата да се съсипе. От седем години никой не е заявил претенции към конструкцията“, каза той и добави, че тя е станала опасна поради пукнатини и възможност от срутване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *