Турция обяви кога отваря границата с България

Турция обяви кога отваря границата с България

Турция отваря две от най-натоварените си летища в Истанбул – новото и това в азиатската част Сабиха Гьокчен на 28 май, макар и със строги ограничения, които ще принудят хората да променят навиците си.

Министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че от средата на юни се очаква да започнат и международни полети по някои ключови дестинации. Предвижда се да се даде предимство на транзитните полети до далечни точки.

Предвижда се от юни да бъде отворена за туристи българо-турската граница при Капитан Андреево. На всички гранични пунктове на пътниците ще бъде правен тест за коронавирус и ще се попълва декларация за адрес, на който гостите ще пребивават в страната.

Ограниченията за пътуване заради коронавируса доведоха до намаление на броя на пътниците с 41,3 процента през първите четири месеца на тази година, съобщи Главна дирекция на държавното летищно управление. Летище Сабиха Гьокчен е изцяло затворено от 28 март, а летище Истанбул извършва единствено извънредни полети на турските авиолинии за прибиране на турски граждани от чужбина.

Първоначално от летищата ще се правят единствено вътрешни полети. Съгласно плана за осигуряване на безопасно пътуване, всички, които влизат в помещенията на летището, ще трябва да носят маски и ръкавици.

Властите са решили да спрат роднини и придружители да идват на летища. Това ще важи и за посрещачите. Мярката има за цел да избегне пренаселеността на терминалите.

Изпълнителният директор на летището в Истанбул Кадри Самсунлу каза пред медиите, че носенето на маски и ръкавици е задължително за пътниците и персонала на летището. На различни места ще се използват термични скенери за наблюдение на температурата на хората.

Около летището ще бъдат поставени специални рогозки за дезинфекция на обувките, каза още той.

Освен това пътниците, пътуващи през летището в Истанбул, трябва да оповестяват адреса на който отиват. Турските градове са разделени на рискови зони, а пътниците от зоните с висок и нисък риск ще използват отделни терминали.

Хората, които се хранят в летищните ресторанти, ще трябва да спазват разстояние от 2 метра един от друг.

Летище Истанбул вече редовно почиства и обновява въздушните филтри и вентилационните канали като част от усилията си за борба с пандемията.

Ще има и нови правила за преносния си багаж в кабината. На борда ще се вземат само продукти за грижа за бебета, лаптопи и дамски чанти, заяви Ерсел Горал, изпълнителен директор на Sabiha Gokcen . Ще бъдат разрешени също одеколон и дезинфектанти с високо съдържание на алкохол, при положение, че са в опаковки под 100 милилитра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *