Турска връзка съсипа пролетта в Брюксел: 1011 души загинаха досега

Турска връзка съсипа пролетта в Брюксел: 1011 души загинаха досега

1011 души загинаха досега от COVID-19 в Белгия. Само вчера починалите са 183 души. Брюксел сега е сюрреалистичен град. Това е заради контраста между празните улици и паркове и невероятната цветна пролет. Това разказва пловдивчанинът Димитър, който от години живее там.

На 8 януари 2020 в белгийските новини за първи път се появи съобщение за „мистериозна белодробна болест“ в някои китайски градове.

„Няма друг сезон, в който градът да е толкова красив, както през пролетта. В парковете има алеи отрупани с милиони разноцветни лалета“, разказва пловдивчанинът.

Площадът пред кметството е напълно пуст. По него се разхождат само гълъбите. Стотиците шоколатиери са затворили. Тази година пролетта е сякаш по-цветна от всеки друг път.

„Всички дървета и цветя са разцъфнали. Всичко е напъпило, птички пеят. Контрастът на този пробуждащ се живот с мрачните новини е почти сюрреалистичен“, казва пловдивчанинът.

Като всички европейски градове Брюксел сега е неестествено спокоен. Трафикът по улиците е много по-малък от обичайното.

„Хората като цяло дисциплинирани, спазват дистанция. Когато се разминават, някои дори махват в знак на благодарност, когато видят, че се дръпваш на необходимата дистанция от тях и по този начин не ги поставяш в неудобно положение“, описва той белгийските COVID-19 привички.

Неприятна страна на карантината е презапасяването. „Липсват доста неща, които иначе са в изобилие. Не говоря само за тоалетна хартия: масово са изкупени например макаронените изделия и някои консерви“, продължава разказът на пловдивчанинът в Брюксел.

Той описва неписаната солидарност между местните хора. Всички помагат на възрастни и болни съседи.

„Носят им покупки, гледат да приемат ситуацията с чувство за хумор. Не се знае дали високият дух ще се запази, ако карантината се задържи с месеци. Дано се запази“, моли се Димитър.

Министър Де Блок и Турската връзка

На 29 януари правителството съветва да се изягват маловажни пътувания до Китай и Хонконг. Университетът в Льовен отменя честването на китайската Нова година.

На 30 януари кабинетът регистрира домейн info-coronavirus.be. В него започват да качват проверена информация за ставащото в Китай. Тогава става ясно, че маски с респиратори няма.

Липсата им предизвика един от най-големите скандали в модерната белгийска история. Историята е полезна за всички, които си въобразяват, че политиците в това кралство са различни с нещо от българските.

Става ясно, че от 2009 година различните кабинети не се грижат за резерва от маски с респиратори. Причината? Икономии в здравната система.

През 2018 година министърът на здравеопазването Маги де Блок решава да унищожи 6 милиона маски от стратегическите запаси, защото им минал срокът на годност. Запасът не е възстановен с нови.

След като в началото на март става ясно, че болници и пациенти спешно се нуждаят от маски, министър Де Блок съобщава, че проблемът може да се реши.

Отказва обаче да съобщи кой ще е доставчикът им. На 15 март става ясно, че маските не са доставени навреме. Министър Де Блок признава, че доставката на 5 милиона маски, може би ще се окаже „измамна сделка“.

В същото време университетската болница в Льовен се обръща към обществеността да донесе респиратори FFP2 , FFP3 или поне хирургически маски.

Вестник „Де Стандаард“ съобщава, че Де Блок е поръчала 5-е милиона маски от една единствена компания, която няма никакав опит с подобни доставки. Това е консултантската фирма „M.O.S.S.A. Vof“. Тя е собственост на Махмуд Йоз – турско-белгийски политик от близкото обкръжение на министърката.

На 20 март пристига пратката от 5 милиона маски от Китай. Те обаче се оказват обикновени хирургически без респиратори. Д-р Едит Кавел от Междурегионалния болничен център за пореден път отправи апел за нуждата от маски с респиратори. Кабинетът се обърна към частния сектор в страната. Оттам казаха, че никой не може да произведе такива маски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *