Трябва ви фолиева киселина? Чайот – с форма на круша и вкус на тиквичка

Трябва ви фолиева киселина? Чайот – с форма на круша и вкус на тиквичка

Що е то чайот и има ли той почва у нас? Оказва се, че да. И то много наблизо. В Тутракан. Това е плод, който обича влагата и се нуждае от подходящо място, за да се развива. Лианоподобен плод, достига до 5-6 метра. Всъщност това е тропически плод, който в кулинарията се използва като зеленчук. Известен е още като мексиканска краставица прилича и има формата на круша и авокадо, и вкус на тиквичка. Чайотът има много хранителни и здравословни качества, пише lechebno.com

Чайот (Sechium edule) е многогодишно растение с крушовидни плодове. Родината му е Мексико. Култивиран като земеделска култура от ацтеките в Мексико, използван е и от маите. Има два подвида – ядлив чайот (Sechium edule edule) и див чайот (Sechium edule sylvestre). Най-разпространено е в Централна Америка – Мексико, Гватемала, Коста Рика, Никарагуа, Салвадор и Хондурас. Има над 30 имена на различните местни езици.

Сърцевината на чайота е една голяма овална семка в средата, която прораства направо от плода – още докато е на стъблото при култивираните, а при дивите форми чак когато падне на земята. Може да се консумира суров в салати, както и варен или печен. Има дебела светло-зелена кора. Месесестата част е бяла и мека, като на тиквичка.

Ако искате да си набавите фолиева киселина, то в чайота може да я откриете в големи количества. Предотвратява натрупването на хомоцистеин в кръвта. Предпазва и от сърдечно-съдови и костни заболявания, благодарение на богатото количество фолиева киселина. Редица проучвания свързват високите нива на аминокиселини с повишен риск от коронарна болест на сърцето и инсулт, костни фрактури и отслабване на паметта. С чайот може да подорите паметта си, защото той е богат на витамин В6. Благодарение на калия, който се съдържа в тропическия плод, може да намалите кръвното си налягане. А цинкът в него укрепва имунната система, предпазва от вирусни инфекции и може да ви избави от акнето. Намалява риска от развитие на различни видове рак, защото в него се съдържа витамин С – един мощен антиоксидант.

Чайотът се консумира суров в салати, както и варен или печен пълнен, на пюре или на туршия. Тежи между 180 и 400 г. Хранителни стойности в 100 г чайот: 19 ккал; 1 г белтъчини, 0,4 г мазнини, 4 г въглехидрати. Семената също стават за ядене. Вкусът на плода е лек и позволява да се добавят по-силни сосове и подправки.

Пресният чайот е твърд и гладък, без наранявания по повърхността. Старият плод е сбръчкан, сух и жилав. Дълготраен е и може да се съхранява в хладилник до 8 месеца.

Богат е на витамин С, осигурява 17% от препоръчителния дневен прием. Заради антиоксидантните свойства витаминът неутрализира окислителните реакции в клетките, които водят до образуването на свободни радикали. А ако се приема редовно витамин С човек може да поддържа естествения си имунитет и да се предпазва от развитието на различни инфекции.

Цинкът, който също може да се открие в чайота, също е полезен за поддържането на имунитета. Учени са достигнали до заключението, че минералът се използва от клетките на имунната система, за да унищожи микроби, като туберкулозния бацил и Ешерихия коли.

Чойотът може да осигури на организма и витамин К, което е от полза за предотвратяване загубата на костна тъкан.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *