Тръмп хвали България и Инициативата „Три морета“

Тръмп хвали България и Инициативата „Три морета“

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че енергетиката на Източна Европа трябва да бъде свободна от чуждестранно изнудване, предаде ТАСС и БТА.

На съвместна пресконференция в Белия дом с полския си колега Анджей Дуда американският президент похвали Инициативата „Три морета“, обединяваща Австрия, България, Унгария, Латвия, Литва, Естония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Хърватска и Чехия.

„Това е изключително важно партньорство в сферата на енергетиката, което осигурява надежден източник на енергийни ресурси за Източна Европа и ще бъде свободно от заплахата от чуждестранно изнудване“, заяви Тръмп вчера.

„Полша много добре знае какво представлява чуждестранното изнудване“, добави той и отбеляза, че Инициативата „Три морета“ се основава на справедливост, откритост и взаимна изгода.

Тръмп не уточни какво има предвид под „чуждестранно изнудване“, но вероятно визира зависимостите от Москва в енергийния сектор.

Президентът на САЩ каза също, че Вашингтон и Варшава ще сключат споразумение за сътрудничество за развитието на ядрената енергетика в Полша.

„Ние работим за сключване на споразумение, което ще помогне за създаване на атомни електроцентрали в Полша. Те ще купуват от една от нашите много големи, много добри компании технологии за атомна енергия за граждански цели“, добави той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *