Тръмп събира привържениците си на митинг във Вашингтон на 6 януари

Тръмп събира привържениците си на митинг във Вашингтон на 6 януари

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова привържениците си да се съберат на 6 януари във Вашингтон в последен опит да окажат натиск върху Конгреса, за да не утвърди той победата на Джо Байдън на президентските избори, предаде Франс прес.

Хиляди демонстранти са очаквани в американската столица на тази дата, за да изразят подкрепа за отиващия си президент и неговите обвинения за масивни изборни измами вота на 3 ноември. Очаква се тогава да дойдат и членове на крайнодясната милиция „Прауд бойс“. Те участваха в подобен протест и на 12 декември, но той се изроди и няколко души бяха намушкани, а десетки – арестувани.

През уикенда Тръмп на няколко пъти пусна туитове, за да подтикне привържениците си да участват в митинга, наричайки изборите „най-голямата измама в историята на нашата нация“.

Тръмп подписа федералния бюджет и пакета с мерки за стимулиране на икономиката

На 6 януари вицепрезидентът Майк Пенс трябва да ръководи сесия на Конгреса, на която да бъдат утвърдени резултатите от гласуването на делегатите от всеки американски щати в Избирателната колегия, състояло се на 14 декември. Тогава Байдън получи 306 гласа, а Тръмп 232. Процедурата в Конгреса както обичайно се очаква да е формалност. Но Тръмп и неговите привърженици се опитват на принудят Пенс да отхвърли утвърдените изборни резултати от щатите, в които победи Байдън и това му донесе повече гласове в Избирателната колегия. Пенс обаче няма правомощия, за да направи подобно нещо, според юристи.

Поради липсата на доказателства, приведени в подкрепа на обвиненията за изборни измами, петдесетината жалби, внесени от съюзници на Тръмп в САЩ, бяха почти всички отхвърлени от съда или пък жалбовносителите се отказаха от по-нататъшни действия по тях.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.