Тръмп спира H-1B и J-1 визите до края на годината

Доналд Тръмп заяви, че ще обяви нови ограничения за визите в рамките на няколко дни, за да блокира влизането на определени чуждестранни работници и да защити американците, които се борят с опустошения пазар на труда. Това стана ясно в интервю на президента пред Fox News в събота.

На въпроса дали ще има изключения от новите ограничения, Тръмп отговори „много малко“, но отказа да даде подробности, пише bg-voice.

Според Bloomberg рестрикциите вероятно ще представляват ограничаване на влизането на работници с виза H-1B за период от 180 дни, като медията се позовава на двама души, запознати с предложението. Работниците, на които са предоставени тези визи, може да не бъдат допуснати на територията на САЩ, докато не изтече този период. Подобен ход би засегнал стотици компании и хиляди хора. H-1B визата, която се предоставя на висококвалифицирани работници, се връчва годишно на около 85 хил. души.

Визите за студентски бригади J-1 също ще бъдат спрени.

Според критиците Тръмп изглежда готов да използва пандемията за постигане на дългогодишната си цел – ограничаване на имиграцията в САЩ, предава Reuters. Неговата твърда позиция по отношение на имиграцията е централна за неговия глас пред избирателите, докато се бори за втори мандат на изборите през ноември.

Основните американски компании, особено в технологичния сектор, призоваха Тръмп да се въздържа от блокиране на потока от чуждестранни работници в САЩ, заявявайки, че това ще навреди на икономиката. Технологичната индустрия разчита на H-1B визи, за да наеме чужди таланти, особено в областта на науката и технологиите.

Новото действие ще бъде последната стъпка на Тръмп за ограничаване на имиграцията в отговор на пандемията и нарасналата до 13% безработица.

През април в пика на разпространението на вируса Тръмп блокира имиграцията за 60 дни, за да „защити вече ощетените и безработни американци от конкуренцията за оскъдните работни места“. Разпоредбата изтича този уикенд.

Това предложение обаче може да получи сериозен отпор от туристическата индустрия, ресторантите и други сектори, които разчитат на временни програми за работна виза.

Изпълнителната заповед няма да обезсили издадените преди това визи и може да включва изключения за някои компании, отбелязва CNBC.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Жена се бори да осинови децата на убитата си племеница
Next post Над 1300 станаха заразените в германската кланица с българи