Тръмп: Китай трябва да понесе последствията си, ако е отговорен за пандемията

Тръмп: Китай трябва да понесе последствията си, ако е отговорен за пандемията

Американският президент Доналд Тръмп каза в събота, че Китай трябва да понесе последствия, ако е бил „съзнателно отговорен“ за пандемията от коронавирус, съобщи Ройтерс.

„Ако това е било грешка, грешката си е грешка. Но ако те са били съзнателно отговорни, тогава, мисля, че със сигурност трябва да има последствия“, каза Тръмп на редовен брифинг. Той не уточни какви действия могат да предприемат САЩ.

Тръмп и негови високопоставени сътрудници остро критикуваха Китай за липсата на прозрачност, след като заразата с коронавируса избухна в Ухан.

Тази седмица Тръмп прекрати финансирането на Световната здравна организация (СЗО), която обвини в ориентация към Китай.

Тръмп каза, че отношенията между САЩ и Китай са били добри, „докато те не направиха това“, като спомена скорошното споразумение в областта на селското стопанство, насочено към преодоляване на търговската война между тях.

Американският президент заяви, че въпросът сега е дали това, което се случи с коронавируса, е било „грешка, излязла от контрол“ или е било направено умишлено.

Тръмп постави още въпроса за лабораторията по вирусология в Ухан, за която Фокс Нюз тази седмица съобщи, че вероятно е разработила коронавируса като част от усилията на Китай да демонстрира способностите си в идентифицирането и борбата с вируси.

Тръмп заяви, че правителството му се стреми да установи дали вирусът се е появил от китайска лаборатория.

Американският президент отново постави под съмнение смъртността от вируса в Китай, която отново беше преразгледана тази седмица. Китай обяви, че 1300 души, починали от вируса в Ухан, половината от общия брой, не са били отчетени, но отхвърли твърденията за прикриване на данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *