Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в Ухан

Тръмп: Видях доказателство, че COVID-19 e създаден в Ухан

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е видял доказателства, че COVID-19 е създаден в лаборатория в Китай и по-специално в Института по вирусология в Ухан, предаде Ройтерс. Това беше заявено на пресконференция от американския държавен глава.

„Да, да, видях“, отговори Тръмп на въпрос дали е видял доказателства, които да подкрепят тази теза. Тръмп обаче отказа да разкрие подробности във връзка с тези доказателства.

„Нямам право да ви кажа това“, каза американският президент, цитиран от осведомителните агенции.

Така президентът на САЩ оспори твърденията на собствените си разузнавателни агенции, които посочиха, че коронавирусът не е създаден в китайска лаборатория.

„Да, имам и мисля, че Световната здравна организация (СЗО) трябва да се срамува от себе си“, отбеляза Тръмп.

Той не пропусна да обвини СЗО, че прикрива Пекин. Освен това световната здравна организация се държала като „агенция за връзки с обществеността на Китай“.

Освен това президентът разкри, че САЩ не могат да предоставят допълнителна информация засега, отбелязвайки обаче, че е уверен, че Китай или не е могъл да спре вируса поради некомпетентност, или просто са позволили той да се разпространи.

Уханският институт по вирусология отхвърли твърденията, че коронавирусът произхожда от него. Тази възможност бе отхвърлена и от американски представители.

Повечето експерти са на мнение, че вирусът произхожда от пазар в китайския град Ухан, продаващ диви животни за храна.

Президентът републиканец изразява през последните седмици все по-голямо недоволство от Китай във връзка пандемията от коронавируса, която само в Съединените щати отне живота на десетки хиляди хора, доведе до икономическа рецесия и застраши шансовете на Тръмп да бъде преизбран за президент на изборите през ноември.

На брифинга на Белия дом президентът Тръмп заяви още, че правителството е предоставило над 1 милиард долара безвъзмездни средства за структури, които помагат на американци, които са възрастни или са инвалиди.

Освен това се обмислят и варианти за разширяване на отпускането на 600 долара при безработица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *