Три деца с COVID-19 в Ню Йорк развиха рядък възпалителен синдром

Три деца с COVID-19 в Ню Йорк развиха рядък възпалителен синдром

Три деца в САЩ, заразени с коронавирус, са лекувани от рядък възпалителен синдром, подобен на този, който вече предизвика загриженост сред лекари във Великобритания, Италия и Испания.

Всички три деца, на възраст между 6 месеца и 8 години са настанени за лечение в медицинския център на Колумбийския университет в Ню Йорк и имат висока температура и възпаление на сърцето и гърлото.

„Точно сега ние сме в самото начало на опита ни да разберем какво се случва“, заяви д-р Марк Горелик пред Reuters.

Горелик, който е педиатър ревматолог и имунолог, заяви, че е бил извикан да консултира случаите и да оцени дали децата имат болест на Кавазаки, заболяване, което се свързва с инфекция, която в тежки случаи причинява възпаление на артериите на сърцето.

Италиански и британски медицински експерти изследват възможна връзка между пандемията от коронавирус и групи от тежко възпалително заболяване при бебета, пристигащи в болници с висока температура и подути артерии.

Синдромът до голяма степен не се наблюдава в САЩ, според Американската академия по педиатрия, пише bg-voice.

Горелик каза, че смята, че случаите вероятно не са болест на Кавазаки, а подобен процес, който споделя основен механизъм с Кавазаки, за който се смята, че се задейства от инфекциозен агент, който предизвиква имунен отговор. „Има много сходни характеристики“, каза той.

Трите случая в Ню Йорк са открити след доклад от университета Станфорд в Калифорния, в който 6-месечно бебе е прието в болницата с болест на Кавазаки и по-късно е диагностицирано с COVID-19.

„Когато бебето се върна с положителна проба, това беше изненада“, каза д-р Рошни Матю, педиатър, специалист по инфекциозни болести в детската болница Lucile Packard.

Матю, който описа случая в списанието Hospital Pediatrics, заяви, че причината за болестта на Кавазаки не е известна, но са предложени няколко патогени като възможен бутон за отключване, включително някои човешки коронавируси.

Досега децата до голяма степен са пощадени от някои от по-сериозните усложнения на COVID-19, който протича най-тежко при по-възрастните и тези с хронични състояния.

Горелик каза, че е възможно при някои деца заболяването да има две фази – първоначалната инфекция и вторичен имунен отговор, който започва след няколко седмици.

„Изглежда седмица до две седмици може да накарате имунната система да реагира по много неорганизиран начин“, каза той.

Екипът на Columbia е направил някои предварителни проучвания и е установил, че поне двама от пациентите са носили гени, които могат да променят имунния им отговор.

От трите деца, едно е в критично състояние, едино е в интензивно отделение, а третото е изписано.

Горелик каза, че моделът по някакъв начин следва това, което се случва с някои възрастни пациенти с COVID-19, които се разболяват, започват да се възстановяват и след това имат вторичен имунен отговор.

Д-р Джейн Бърнс, директор на изследователския център за болестта Кавазаки в Калифорнийския университет в Сан Диего, заяви, че не е ясно дали случаите, докладвани до момента, са свързани с COVID-19. За този уикенд е планирана среща на международни експерти, за да се обсъди въпросът, каза тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *