НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Три ваксини ще бъдат одобрени до края на март

Положителни са вече тенденциите в разпространението на вируса, като почти двойно повече са излекуваните за последната седмица в сравнение с броя на новозаразените. Оптимизъм носи и очакването до края на март да има одобрени поне 3 или 4 ваксини срещу COVID-19, съобщава БНТ.

До края на януари се очаква у нас да пристигнат поне 100 000 дози от ваксината на Пфайзер и Байонтек, достатъчни за около 50 000 души. До две седмици одобрение може да получи и ваксината на „Модерна“ – след което ще има допълнителни доставки и от нея.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов заяви: „Очакваме на 26-и първото количество от близо 10 000 дози да бъде доставено в страната“.

Според здравния министър началото на ваксинацията дава оптимизъм за справяне с епидемията. „Ставаме все по-силни, ставаме все по-информирани. Човечеството се изправя уверено и победоносно срещу битката с ковид ваксините. С тях ние ще преодолеем може би едни от най-тъмните страници в съвременната ни история“, каза Костадин Ангелов.

Надеждите са до края на юни компаниите производители да успеят да осигурят количество от ваксините, достатъчно за нуждите на всички страни в Съюза. У нас ваксинацията ще започне на 27 декември с медиците на първа линия. Във Военномедицинска академия например първо ще се ваксинират повечето знакови лица от ковид отделенията.

Ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски – председател на Националния оперативен щаб заяви: „Със своя пример биха заразили своите колеги. Ние сме убедени в безопасността и ефикасността на предложения продукт, който е в момента единствената на Пфайзер Бионтек“.

След поставяне и на двете дози от ваксината ще се издава удостоверение за извършена имунизация.“ За момента ние сме заложили този документ, който беше разработен от ЕК, той не е окончателно приет, но сме взели достатъчно от него, за да може в бъдеще, ако има общоевропейски, той да е приравнен и нашият към него и да служи за всички останали среди“, коментира главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Средната заболеваемост в страната вече е под 500 на 100 000 души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *