Тревожно положение в болниците в Испания в петата вълна

Тревожно положение в болниците в Испания в петата вълна

Лекари искат отново затваряне на всичко като пролетта

Ситуацията в испанските болници става тревожна с напредването на петата вълна на коронавируса. Експертите предупредиха, че рязкото увеличение на хората, приети с COVID-19, води до спиране на част от нормалната дейност на болниците и призоваха за мерки за ограничаване на предаването.

В Каталуния, един от най-засегнатите автономни региони, 30% от интензивните отделения вече са заети от пациенти с COVID-19 и един на всеки пет приети е на възраст под 40 години.

„Имаме четири етажа, пълни с пациенти с COVID-19, напомнящи на първата вълна“, каза Хуан Пабло, ръководител на службата по инфекциозни болести в болница „Дел Мар“ в Барселона, в интервю за държавната телевизия.

„Повече от половината пациенти, които влизат в отделението, са млади. Възрастните хора са предимно такива, които не са искали да се ваксинират или са имали само една доза и междувременно, преди да придобият имунитет, са се заразили“, добави той и уточни, че мисленето на младите, че COVID-19 не ги засяга сериозно, е измамно, защото фактори като затлъстяване, респираторни или хронични заболявания увеличават риска от сериозно протичане на болестта.

Според лекарите е наивно да се мисли, че само ваксинирането на 16-29 годишните, сред които е най-големият процент заразени, ще е достатъчно, за да се спре разпространението на болестта в рамките на 15-20 дни.

Трябва отново да се затвори всичко както през пролетта, за да се възстанови болничното налягане, категорични са лекарите.