Трагедията на една българка в Германия

Трагедията на една българка в Германия

Ако я попитат как е, Анче Ангелова разкопчава блузата и показва рамото си, на което зее голяма открита рана. Устата й е силно възпалена, храненето й причинява болка. Кожата на 65-годишната жена е цялата в рани, тялото й не функционира нормално. „Сутрин по 10-15 минути храча кръв“, разказва българката, която от осем години живее в Мюнхен.

Сама и напълно безпомощна

Ангелова не знае как се нарича болестта, атакувала тялото й. Не говори немски и не разбира защо не може да отиде на лекар или в болница като германците, разказва историята й Deutsche Welle. Как така тя, която е гражданка на ЕС, няма право на здравна осигуровка. Едно обаче й е ясно: във времената на коронавирус животът й е в опасност, пише bg-voice.

Мнозина като нея търсят съдействие в мюнхенския клон на „Лекари на света“. Организацията подпомага хора, които не са обхванати от германската здравноосигурителна система. Сътрудниците на организацията знаят от какво страда Ангелова – Pemphigus vulgaris се нарича заболяването, при което имунната система поразява кожата. Към това се добавя и диабет. „Тя страда от много болести. А с всяко следващо заболяване рискът рязко нараства“, казва Джеват Кара, ръководител на кабинета на „Лекари на света“.

Епидемията от коронавирус принуждава Ангелова да бъде много внимателна. „Никъде не ходя“, казва жената. Прави най-много по няколко крачки в двора на жилищната сграда, в която се е настанила при приятелка. Ангелова се старае да не се набива на очи, тъй като всъщност няма право да живее в жилището. В най-лошия случай 65-годишната хронично болна жена ще се окаже на улицата. „За нея това ще означава смърт“, казва Кара.

Историята на Ангелова започва в едно село в Източна България. Търсейки работа и по-добър живот, преди осем години вдовицата се отправя към Мюнхен – със сина си, снахата и двамата внуци. Но синът й заболява от рак и умира. В Германия Ангелова не намира нито работа, нито жилище. Понякога нощува при познати, понякога в кола или на улицата. Преживява от събиране на празни бутилки и просия. Изобщо не знае, че трябва да има адресна регистрация. А и да знаеше, не би могла да попълни формуляра, тъй като е неграмотна.

Когато не се чувства добре, Ангелова посещава безплатния кабинет на „Лекари на света“. Именно там отива и през 2019-а, когато получава остра кашлица, а устата й се възпалява. Това е началото на нейното заболяване.

Стотици хиляди

По данни на Федералната статистическа служба през 2016 година без здравна осигуровка в Германия са били 80 000 души. Но се смята за сигурно, че реалните цифри са много по-високи. Професор Юрген Вазем от университета Дуисбург-Есен предполага, че неосигурените са стотици хиляди.

В случаи като този с Анче Ангелова се намесват „Лекари на света“. Организацията плаща шестте лекарства, които жената трябва да приема ежедневно. Осигурява й лекарска помощ на доброволен принцип и преговаря с болниците. В средата на март Ангелова е оперирана в една мюнхенска клиника – безплатно, но при условие, че плащането ще бъде извършено впоследствие. Сега на Ангелова не й остава друго, освен да се надява, че ще оцелее. И че нещата някак ще се подредят. „Иска ми се всеки да има възможност да отиде на лекар“, казва жената.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *