Топ имунолог за мутацията: Нищо неочаквано и нищо особено

Топ имунолог за мутацията: Нищо неочаквано и нищо особено

Новият щам на коронавируса във Великобритания не е повод нито за изненада, нито за паника, потвърди пред БНТ топ имунологът проф. Богдан Петрунов и разясни, че засега няма никакви данни ефикасността на ваксината, разработена за скорошен внос и у нас, да се компрометира.

„Това е напълно естественият еволюционен път за развитието на вирусите, които мутират непрекъснато“, каза той.

Става въпрос за нов вариант на съществуващия вече вирус. Това, което има значение от медицинска гледна точка, е, че новият щам има по-голяма възможност да се разпространява. До сега репродуктивното число беше около 1-1.2, сега се е оказало, че то ще се повиши с 0.4. Тоест, един човек ще заразява един или двама души.

Няма данни за това новият щам да предизвиква по-голяма смъртност или заболяването да протича по-тежко. Акад. Петрунов обясни, че вече го има, освен във Великобритания, и в Нидерландия, в Австралия.

„В България аз не мога да си представя, че го няма. Вероятно вече и в България е дошъл“, смята имунологът. Същото обясни и заместничката на Тодор Кантарджиев – експертът по вирусология доц. Любомира Гломб.

За да има ефект от ваксината трябва да минат поне три-четири месеца, за да се създаде колективен имунитет, припомни академик Петрунов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *