Томислав Дончев: България ще получи близо 13 млрд. евро безвъзмездно по плана на ЕК

Томислав Дончев: България ще получи близо 13 млрд. евро безвъзмездно по плана на ЕК

„България ще има достъп до около 13 млрд. евро безвъзмездно финансиране като част от плана за възстановяване след епидемията от COVID- 19, предложен от Европейската комисия“. Това заяви пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев.

„Допълнителното финансиране, което ще бъде достъпно през няколко инструмента, е близо 13 милиарда евро. То не е така безусловно. Ще има различни части от него, за които трябва да се подготвят планове, програми. То трябва да бъде съчетано с политиките по декарбонизация, със сигурност ще бъде съчетано с изисквания за реформи. Ако това ново финансиране бъде съчетано с финансирането по всички останали инструменти, в следващите години България ще има на разположение над 26 милиарда евро безвъзмездно финансиране“, обясни вицепремиерът.

Той коментира също дебатите околко данъчната система. По думите му няма нужда от промяна на данъчния модел. „В годините назад тази система, с някои леки корекции, е доказала, че работи. В благоприятни години стимулира икономическия растеж и чуждестранните инвестиции. Има максима, че ако нещо работи, не го пипай. Според мен, тук експерименти не трябва да бъдат правени. Несправедливо е хората, които получават по-големи приходи, да бъдат наказвани за това. Те и в режим на плосък данък плащат повече“, смята Дончев.

Относно решението за намаляване на ДДС за ресторантьорите от 20 на 9%, което мина на първо четене в Народното събрание, Дончев го определи като спорно, взето след много спорове. „Аз бях против, защото дава шанс за рестартиране на дебата за промяна на данъчната система и лавинообразни искове за диференцирани ставки по ДДС за различни видове стоки и браншове“, обясни той и уточни, че това е временна мярка за подпомагане на ресторантьорския бизнес.

Вицепремиерът коментира и мярката 60/40.По думите му тя ще работи толкова, колкото е необходимо. „На първо време до месец септември, защото подозираме, че икономическите трудности след пандемията тепърва предстоят“, обясни Дончев.

Идеята за държавна петролна компания той обяви: „Предложението, както беше наречено за държавни бензиностанции, е с основна цел да бъдат осигурени допълнителни количества в данъчни складове, притежавани от държавата, което ще помогне пазарът на горива да стане и по-либерален, и по-конкурентоспособен. това е напълно в синхрон с европейската политика в сферата на енергетиката“

По думите му повече данъчни складове ще даде повече шансове за малки и големи продавачи на горива да участват на пазара и той да бъде по-конкурентен: „По-конкурентен пазар означава по-ниски цени за потребителите“. Според него дали ще има държавни бензиностанции за продажба на горива на дребно не е най-важното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *