Тестването за COVID у дома – ключово за съживяването на Гърция

Тестването за COVID у дома – ключово за съживяването на Гърция

Индивидуалното тестване в домашни условия ще бъде един от основните инструменти, използвани в рамките на усилията за възобновяване на социалните и икономически дейности в Гърция, според здравни представители, цитирани от в. „Катимерини“.

Те уточниха на редовния си седмичен брифинг, че тестовете ще бъдат задължителни за служителите в търговията, бизнеса, кетъринга, туризма и съдилищата, както и за учителите и учениците. Безплатното предоставяне на комплекти за тестване в аптеките ще започне от началото на април и ще продължи два месеца.

Очаква се приоритет да бъде даден на хората до 67 години, тоест най-активната част от населението, отбелязва БТА. АНА-МПА цитира професор Вана Папаевангелу, член на експертния комитет към министерството на здравеопазването, която посочва, че домашните тестове, правени веднъж седмично, ще помогнат за диагностицирането на безсимптомните вирусоносители или на тези, при които все още няма клинична картина.

Друг член на комитета – д-р Гикас Майоркинис заяви, че 1 от 20 души, които се тестват сами, ще получат положителен резултат, което означава сериозен риск от заразяване.

„Това не е много по-различно от обикновен тест за бременност“, обясни здравният експерт, като добави, че секретът може да бъде взет от слюнката или от носа. Лицата, които получат положителен резултат на теста, ще съобщават това в специална платформа, където ще получават допълнителна информация.

Според данни от вчера в страната са регистрирани 1496 нови случая на коронавирусна инфекция през последното денонощие, с което общият брой на потвърдените случаи е достигнал 249 458. В същия интервал са регистрирани още 53 смъртни случая, увеличавайки броя на жертвите до 7754 души. Общо 707 пациенти са на респиратори, а средната им възраст е 68 години.