Тео Ушев спечели наградата за късометражен филм на фестивала в Анеси

Тео Ушев спечели наградата за късометражен филм на фестивала в Анеси

Режисьорът Теодор Ушев спечели награда „Кристал“ за късометражен филм с „Физика на тъгата“ на международния фестивал за анимационни филми в Анеси, съобщи сайтът на кинофорума.

„Благодаря ви! Thank You! Merci!

Във всяка професия има една награда, или постижение, които бележат своеобразен връх или достижение. Не, не е задължително да са най-рекламираните, или шумните. Алпинистите имат своя известен най-висок връх, писателите, математиците, физиците своя Нобел, журналистите – Пулицър, и т. н. В Анимацията, този връх е Голямата Награда на фестивала в Анеси. Или просто Кристалът на Анеси. Това е нашият Еверест“ – написа Теодор Ушев във Фейсбук.

Той съобщи също, че филмът е получил и наградата на международната критика ФИПРЕСИ, пише bg-voice.

„Един от тези редки случаи, когато мнението на журито и критиката случайно съвпадат“, добави режисьорът и посвети отличието на своя баща.

Сп. „Варайъти“ определи наградата „Кристал“ за късометражен филм като една от най-желаните на фестивала. Изданието беше включило филма „Физика на тъгата“ в списъка си с десетте продукции, които не трябва да бъдат пропускани.

Главната награда на фестивала – „Кристал“ за пълнометражен анимационен филм спечели „Белята: Детството на Марта Джейн Канари“ на французина Реми Шайе.

Наградата на журито беше присъдена на руския „Носът или конспирацията на различните“ на Андрей Хржановски, посветен на новаторите в науката и изкуството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *