Тези сокове свалят кръвното и заздравяват сърцето

Тези сокове свалят кръвното и заздравяват сърцето

Дългосрочната употреба на сок от червена боровинка е полезен за пациенти с хипертония. Това се доказва от резултатите от експериментално проучване на Medical Xpress.

Това заключение направиха специалисти от Университета в Хелзинки (Финландия) въз основа на експериментално проучване: според учените продължителната консумация на сок от червена боровинка помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

Изследователите тествали плъхове: в продължение на 8-10 седмици им се давали студено пресовани сокове от червена боровинка и обикновена боровинка. В резултат на това учените отбелязали, че сокът от червена боровинка значително понижава кръвното налягане и подобрява съдовата функция. Останалите сокове са имали значително по-слаб ефект.

Според специалисти от Университета в Хелзинки, цялото нещо се дължи на полифенолите, които се намират в червените боровинки. Има ги в червените боровинки и касиса.

Отбелязва се също, че резултатите от изследването ще бъдат тествани при хора с леко повишено кръвно налягане. Независимо от това, експертите казват, че в особено сериозни случаи корекцията на диетата (по-специално включването на здравословен сок в него) не е в състояние да замести лекарствата, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *