Тези сокове свалят кръвното и заздравяват сърцето

Дългосрочната употреба на сок от червена боровинка е полезен за пациенти с хипертония. Това се доказва от резултатите от експериментално проучване на Medical Xpress.

Това заключение направиха специалисти от Университета в Хелзинки (Финландия) въз основа на експериментално проучване: според учените продължителната консумация на сок от червена боровинка помага за понижаване на кръвното налягане и подобрява състоянието на кръвоносните съдове.

Изследователите тествали плъхове: в продължение на 8-10 седмици им се давали студено пресовани сокове от червена боровинка и обикновена боровинка. В резултат на това учените отбелязали, че сокът от червена боровинка значително понижава кръвното налягане и подобрява съдовата функция. Останалите сокове са имали значително по-слаб ефект.

Според специалисти от Университета в Хелзинки, цялото нещо се дължи на полифенолите, които се намират в червените боровинки. Има ги в червените боровинки и касиса.

Отбелязва се също, че резултатите от изследването ще бъдат тествани при хора с леко повишено кръвно налягане. Независимо от това, експертите казват, че в особено сериозни случаи корекцията на диетата (по-специално включването на здравословен сок в него) не е в състояние да замести лекарствата, пише zdrave.to.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Пробив! Великобритания започва тестове на ваксина върху хора
Next post Какво ни причиняват шиповете във врата?