Талибаните зоват Байдън да продължи да изтегля войските на САЩ от Афганистан

Талибаните зоват Байдън да продължи да изтегля войските на САЩ от Афганистан

Афганистанските талибани призоваха бъдещата администрация на избрания за президент Джо Байдън да се придържа към сключеното през февруари споразумение за изсегляне на войските на САЩ от Афганистан, предаде Ройтерс. По силата му се предвижда изтеглявнето да приключи през май.

В него нсе пак има включени и специални клаузи, една от които е талибаните да продължат мирните преговори с афганистанското правителство, провеждани в Доха. Призивът на талибаните е първият им коментар по отношение на изборите в САЩ, посочва Ройтерс.

Споразумението обаче вече е под въпрос, тъй като насилието в страната расте, а толибански бойци атакуват провинциалните столици, като в някои случаи това води от ответни въздушни удари от страна на американските сили. В същото време преговорите в Катар са зациклили от месеци.

Президентът Доналд Тръмп направи изтеглянето от Афганистан един от акцентите в предизборната си кампания и дори твърдеше, че американските войски ще се прибелрат у дома за Коледа. Според други високопоставени американски представители обаче разумният срок е май 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *