С 52% повече деца с Covid-19 влизат в болници в САЩ през декември

През последните четири седмици средният брой на деца на лечение в болници с Covid-19 в Съединените щати се е покачил с 52 процента, пише БНР. Възрастните с Covid на болнично лечение са се увеличили с 29 процента.

От здравното министерство информират, че броят на децата постъпили в болница в края на ноември е 1270, а сега те са 1933.

Според здравното министерство в поне 10 щата сред които  Флорида, Илинойс, Ню Джърси, Ню Йорк , Охайо, Вашингтон, окръг Колумбия,  Пуерто Рико, броят на децата, постъпили в болница с Covid, се е увеличил повече от два пъти.

Д-р Пол Офит, експерт по ваксините в детската болница във Филаделфия, казва, че в болницата се изследват всички постъпващи деца и много от тях са без симптоми и боледуване, но дават положителна проба при тестване.

Според лекарите изглежда Омикрон се възпроизвежда много по-добре в носа и горните дихателни пътища от предишните варианти, което означава, че родителите трябва да внимават ако децата се оплакват от  драскане в гърлото или хрема.

Като цяло обаче специалистите смятат, че при децата Covid преминава по-леко в сравнение с възрастните, но те също могат да развият сериозни усложнения, включително продължителен Covid и т.н. мултисистемен възпалителен синдром (MIS-C).

При този синдром се възпаляват сърцето, белите дробове, бъбреците, мозъка, кожата, очите или стомашно-чревните органи. Все още лекарите не знаят каква е причината за тези възпаления, но при много деца на възраст между 5 и 11 години вирусът е предизвикал такова състояние.

Previous post Руските власти регистрираха лекарство срещу Covid-19
Next post На работното място в Кипър само след тест за коронавирус