НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

С ниски данъци Гърция привлича пенсионери от ЕС

Гърция привлича европейските пенсионери с ниски данъци, пише британският вестник The Guardian, цитиран от „Фокус“.

„Логиката е много проста: искаме пенсионерите да се преместят тук“, казва Атина Калива, ръководител на данъчната политика в гръцкото финансово министерство, която помогна да се създаде схема, която да накара хората да правят точно това. „Имаме красива страна, много добър климат, така че защо не?“. Инициативата, заложена в проектозакон, който ще бъде внесен в парламента тази седмица, предлага фиксирана ставка на данъка върху дохода от 7% за чуждестранните пенсионери, които прехвърлят данъчното си местожителство в Гърция. Стимулът ще бъде приложим в продължение на десетилетие.

Атина не е първата столица на ЕС, създала подобна схема. В разгара на финансовата криза Лисабон също започна да примамва чуждестранните пенсионери в Португалия с предложение от десетилетие без данъци. Мярката подтикна заможните северняци да започнат да мечтаят за Алгарве и евтино пенсиониране в по-топлите страни и мнозина започнаха да се заселват там. След като местните жители изразиха недоволство, Лисабон обяви, че тази година ще въведе 10% данък върху доходите от пенсии в чуждестранни източници за „непривични жители“.

Гърция твърди, че не иска да конкурира нелоялно своите партньори. Но докато Атина закъсня с подобна политика, тя прави опит да надхитри конкурентите, като прилага единната ставка не само за пенсии, но и за други източници на приходи. „Фиксираната ставка от 7% ще се прилага за какъвто и да е доход на човек – наеми, дивиденти и пенсии“, казва Алекс Пателис, главен икономически съветник на Атина.

Планът е създаден и за да се хареса на световната гръцка диаспора, наброяваща 5 милиона души.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *