Създателят на Pfizer: COVID-19 не е най-лошото! Гответе се за нови епидемии

Създателят на Pfizer: COVID-19 не е най-лошото! Гответе се за нови епидемии

Проф. д-р Угур Шахин, който разработи ваксината на Пфайзер и Бионтек, направи стряскащо изявление относно Covid-19 пред телевизия Блумбърг. Шахин подчерта, че огнището на Covid-19 няма да бъде най-лошата зараза, която някога е виждал светът, и че е необходимо да бъдем подготвени за бъдещи епидемии. Той подчерта, че ключът към справянето с тази ситуация трябва да бъде подготвен отрано.

Според него най-голямата предпазна мярка са ваксините. „Основната цел на производителите на лекарства и световните лидери е създаване на ваксина, която трябва да достигне такъв производствен капацитет, че да може да бъде имунизиран целият свят в рамките на три месеца след производството ѝ.“

Разглеждайки сегашното състояние на производството на ваксини в света, това изглежда трудно да се сбъдне. Шахин заяви, че решението за това се крие в партньорството между държавите и частния сектор. За да се постигне това, трябва да се разрешат редица проблеми. „Не сме готови да произведем достатъчно дози за цялото население по света“, каза Шахин.

В момента 7 процента от европейското население и 19 процента от населението на САЩ са имали поне 1 доза ваксина. Шахин смята, че със сегашните темпове производителите на ваксини ще осигурят достатъчно доза за целия свят едва през през следващата година. Годишната цел, определена от Pfizer-BioNTech за 2022 г., беше обявена от Шахин като 3 милиарда дози.

По-рано Уgур Шахин в изявление пред германските медии Дер Шпигел и Билд каза, че с ваксинацията ще настъпи значително и трайно намаляване на броя на случаите през май-юни.

Заявявайки, че увеличаването на мутациите на вируса е тревожно, Шахин припомни, че коронавирусната ваксина трябва да се повтаря на всеки две години.