Създателят на Двора на Кирилицата Карен Алексанян: Кирилицата е свещена и благородна азбука

Създателят на Двора на Кирилицата Карен Алексанян: Кирилицата е свещена и благородна азбука

– Карен, вие не сте българин, не сте дори славянин, представител сте на древния арменски народ. Азбуката на вашия народ не е кирилицата, а сега си говорим край българските букви в създаден от вас музей на българските букви. Какви са причините да вдигнете Двора на Кирилицата?

– То сигурно Господ ме е накарал, това е един въпрос, който много често ми го задават. Понякога се е случвало и 15 пъти на ден, дори започвам дори да гледам мнително, да не би да ми се подиграват, че все едно и също ме питат. Така просто и с една дума, ако трябва да ви кажа – не бих могъл да ви обясня, имал съм такава потребност, чувствал съм такава необходимост. Музеят беше открит през 2015 година на 2 май, датата беше избрана не случайно – на 2 май 907 година е успението на св. цар Борис Покръстител и този ден българската църква чества като ден на покръстването на българите. Тогава чествахме, през 2015 година 1150-годишнината от покръстването на България и 1138 години от успението на св. цар Борис. И това, което направихме тогава, беше, че буквите на кирилицата, които бяха създадени с голямата подкрепа на българския цар, след като обиколили света, в деня на неговото успение се върнаха в старопрестолната Плиска и застанаха пред него.

– А вашите букви, червените букви с орнаменти в Двора на Кирилицата кой ги създаде?

– Буквите, всяка една от които е над 2 метра висока, са изработени в Армения от 12 арменски скулптори под ръководството на народния майстор Рубен Набалдян, известен арменски скулптор. Направени са от червен естествен пясъчник – туф, който излъчва топлотата и силата на арменската земя.

– Знам, че майка ви е била учителка по руски език. Вие на какъв език започнахте да четете и пишете?

– Вкъщи говорехме на арменски, но на 5 години първите букви, които започнах да пиша и чета, бяха на кирилица, след това започнах на арменски език. А тръгнах с кирилицата, защото в 1-ви клас ходех в руско училище. След това научих арменската азбука, грузинската азбука и латиницата. Но основните книги, които съм чел и които са ме изградили като личност, са на кирилица.

– Извинявайте, не е провокация, но какво ви учеха като ученик? Кирилицата на Русия ли е?

– Не знам защо съществува в България, а и в руски среди този спор – българска ли е кирилицата или руска. Защо се карате? То е ясно. Кажете им на руснаците: Да, кирилицата е ваша азбука, ние сме ви я дали! Взели сте я от нас. Без България нямаше да има кирилица. Азбуката, кирилицата е създадена в Плиска от българи и получава впоследствие широко разпространение в Русия и между народите, които населяват Руската федерация. И няма защо да се карате с руснаците. Интелигентните руснаци знаят, че азбуката е българска. Те знаят това.

– Не искам да профанизирам нещата, но ще ви питам нещо. Като малка по численост нация, която се опитва да съхранява своята идентичност, ние си пазим и регистрираме киселото мляко, сиренето, луканките, ракията, а май изтърваме първостепенната си роля в утвърждаването на кирилицата. Ето, Македония ще чества тази година, цялата, Светите братя Кирил и Методий, но не с нас, а с Чехия и Словакия. Къде бъркаме?

– Смесването в едно изречение на киселото мляко и кирилицата е много неуместно. Кисело мляко имат всички чергарски народи, които се занимават с животновъдство. Кирилицата, като нещо, дадено от Бога, не може да се сравнява с мляко, сирене, розово масло. Кирилицата, и това е нещо, което аз многократно повтарям, е ненадминат български културен феномен. Това, че ние в България се сещаме за кирилицата само на 24 май, а искаме и други народи да признаят усилията на българския народ за създаването на българската азбука – това ни пречи. Ние трябва да говорим за кирилицата и за историята на създаването на азбуката, за която освен Кирил и Методий основна роля играе българският цар покръстител Борис Михаил заедно с учениците на Светите братя Климент, Наум и Ангеларий, които той след смъртта на Методий посрещна в Плиска през 885 или 886 година и които с негова помощ и по негова заръка преработиха азбуката от глаголица в съвременната форма на кирилицата. За тези неща ние трябва да говорим в България и след това да обясняваме на останалите народи, които са взели азбуката от България. А те са много. Има много славяни, има много мюсюлмани, много будисти. Само в Русия живеят 196 народа и всички те ползват кирилица. Иначе народите, които ползват кирилица, по света са около 210.

– Всяка година за 24 май българска делегация на държавно-правителствено ниво отдава почит на гроба на св. Кирил Философ в базиликата „Сан Клементе“ в Рим. Вие имате по-различен поглед за това, къде трябва да е поклонението на този ден?

– Засега България пропуска шанса да се обяви пред света като майката на кирилицата. Честванията на азбуката както в България, така и по света, в т.н. кирилски свят, аз смятам, че трябва да тръгват от тук – от първопрестолна Плиска. Азбуката е създадена в Плиска, това е причината сега да говорим с вас в единствения в света музей, посветен на кирилицата точно в първата българска столица. Тук на 11 май и 24 май палим огъня на знанието и редовно го разпращаме по културни институции, тази година сме решили да поканим и посланиците на държави, които също честват 24 май, да отбележим празника заедно в Плиска. Очакваме и представители на държавата и те да се отзоват и да оглавят всенародните чествания. За съжаление гробът на Методий не е открит, св. Кирил е погребан в Рим, където е починал на 14 февруари 869 година. Тъй като ме питате за това, къде трябва да се преклони България на този ден. Има един важен, но и труден въпрос, свързан с учениците на Кирил и Методий. Св. Климент Охридски и св. Наум Охридски, които цар Борис посреща в Плиска и се смятат за създатели и основатели на съвременната кирилица, са погребани в Охрид, защото тогава Охрид беше български град и Охридската епархия се подчиняваше на българската патриаршия. Според мен българската държава, която има да провежда сериозни разговори с Република Северна Македония, трябва да постави на масата за преговори и да пренесе в Родината останките на св. Климент и св. Наум и да бъдат погребани в Плиска. Редно е същото да се случи един ден и с останките на погребания в Рим св. Кирил. В дневния ред на разговорите с Македония трябва да влезе и темата за Климент и Наум. От Македония, която вече не е българска област, трябва да се поиска останките на българските светци да се върнат там, откъдето са тръгнали – от Плиска. Те са светци на българския народ. Св. Климент беше наречен пръв епископ на български език. И създател на Златния век на България несъмнено е той.

– Намирате ли някакви паралели в определени етапи от развитието на нашия народ и на арменския в онзи момент, в който духовното се съчетава с писмената, с книжовното, за да създаде основата, стълбовете на един народ?

– Като изключим, че при нас това се случва малко по-рано – разбира се, че има много общо. Арменската азбука е първата християнска азбука в света. Тя е създадена през 405 година от действащия католикос, патриарх на арменците Саак Партев. По това време християнството се оказва единствената реална сила, способстваща за утвърждаването на арменската култура. Но за укрепването им на арменците било нужно Светото писание на родния им език, който по онова време няма още азбука. С поддръжката на Саак Партев неговият сподвижник Месроп Маштоц създава арменска писменост и започва превод на Библията. Саак Партев създавал училища, издавал съчинения на арменски език на свещеници и други писатели, а гръцкото духовенство е прогонено от Армения. През 893 година този процес се повтаря в България. Аз не вярвам и в това, че гръцкото духовенство е помогнало за създаването на кирилицата. Не вярвам в тази теория. Гърците са имали арменския опит и арменската поука, никога не биха помогнали на България да има своя азбука, не е било в техния интерес. Аз съм сигурен, че св. Кирил, св. Методий, а след тях и учениците им, когато са създавали за България църковна азбука, това се е случило против волята на гръцките императори. И още нещо – ако не са използвали, то българските просветители са повторили най-малкото опита на арменските книжовници. Те не са повторили, защото кирилицата е по-трудна. Тя като процес на създаване е по-изстрадана. За създаване на арменската азбука има пълна подкрепа на държавата. А как е създадена глаголицата, която считаме за майка на кирилицата? Кирил и Методий имат много мъченически живот в чужбина, както е известно, Методий е вкаран в затвора от немския император, учениците им са гонени, продавани по пазарите за роби, пътят на кирилицата е мъченически. Общото е, че и двете са християнски азбуки.

– Като за чужденец, който дори не е завършил образованието си в България, имате много познания за нашата история. Какво не знаят българите? За най-простичкото, което е всеки ден пред очите ни – за буквите какво не знаем?

– На практика българите, но да добавя – и целият кирилски свят, знаят много малко и говорят малко. Темата за създаването на азбуката не се изучава нито в богословието, нито филолозите се задълбочават толкова, нито историците, още по-малко учениците. А темата е много богата и дава много поводи да се гордеете със своята азбука.

– Дали? Срещали ли сте се с един такъв съвременен скептицизъм и нихилизъм – че българските певци биха имали по-голям успех, ако не пееха на български, или че българската литература би била по-популярна, ако не беше създавана на такъв „малък“ език. Дали пък не е пречка кирилицата?

– Моля ви се! Не съм съгласен! Кирилицата не може да е пречка! Кирилицата е плюс. Тя е създадена, повтарям го, като българска църковна азбука. След това не й пречи да се прехвърли в т.н. славянски свят. Толкова и кусур години след българите на кирилица започна да пише Киевска Русия, те се покръстиха по-късно от България и дори синът на покръстителя на Русия княз Владимир се казваше Борис. В руските жития пишеше, че е кръстен в чест на българския цар покръстител. Тъй като украинците и руснаците са по-многобройни народи, те са напълнили световната съкровищница на литературата с произведения, на които са творили и Пушкин, и Лермонтов, и Достоевски и са познати по целия свят. Кирилицата е културен феномен. Английският е на основата на латиницата, както казва Паисий Хилендарски – латиницата и гръцката азбуки са създадени от езичници, а кирилицата я създадоха светци. Това е азбука, създадена от седем светци – Седмочислениците – св. св. Кирил, Методий, Климен, Наум, Горазд, Сава и Ангеларий и св. цар Борис. От гледна точка и християнска, и човешка кирилицата е свещена, благородна, богата азбука, която трябва да се пази и разпространява!