Сушените плодове – плюсове и минуси

Сушените плодове – плюсове и минуси

Част от здравословната, балансирана диета включва консумацията на богати на хранителни вещества плодове и зеленчуци. Сушените плодове може да изглеждат като удобна закуска при различни диети. Този вид закуска се състои от плодове, от които водата е била отстранена от дехидратор или естествено от слънцето, пише lechebno.com

Кайсии, червени боровинки, стафиди, фурми … са само част от списъка. Понякога са покрити /намазани/ с подправки или захар за допълнителен вкус, като например сушено манго с лют червен пипер. Има плюсове и минуси. Вие решавате дали ще посегнете към пресния продукт или ще изберете сушения следващия път, когато ви си прияде нещо.

Плюсове

Феновете на сушените плодове обичат сладкия им вкус, че човек не се цапа и може удобно да ги хапва в движение. Да не забравяме и дългия срок на годност. Сушените плодове преживяват свежите. Този вид закуска се намира във вендинг машините, на летището, докато пазаруваме в хранителния магазин и на бензиностанциите. Изглеждат като добър заместител на бонбоните, когато опциите ни са ограничени. Сушените плодове са хранителни: съдържат близо 3 ½ пъти повече витамини, минерали и фибри в сравнение с пресните плодове. Това е един чудесен източник на антиоксиданти.

Минуси

Захар, захар, захар. Сушените плодове могат да съдържат до три пъти повече захар в сравнение с пресните плодове. Не е чудно, че са толкова вкусни. Някога чували ли сте думата „фруктоза“? Е, това е самата захар, която се крие в сушените плодове. Когато имаме допълнителна фруктоза в организма, черният дроб я превръща във VLDL. Това е лошият холестерол, който е с високо съдържание на триглицериди.

Последствията за здравето при високи нива на триглицеридите включват сърдечни заболявания, диабет и затлъстяване. Нека да разгледаме популярните сушени червени боровинки. Поръсени отгоре в салатата или като част от сутрешната закуска, изглежда, че това е един добавен здравословен бонус. Грешка. В една чаша пресни червени боровинки има 4 грама захар.

В една чаша сушени боровинки има 70 грама. Това се равнява на голям пакет с бонбонки M & Ms. По принцип сушените плодове имат два пъти повече калории и въглехидрати от пресните плодове. Към тези „не“-та трябва да добавим и още едно, защото при сушенето съдържанието на калций силно намалява.

Свободата на избор

Това, което смятаме за здравословно, невинаги е истина. Така че имате право на избор. Когато го правите обаче, не пропускайте да си спомните за разликата между сушените и пресните плодове. Хилядолетия майката природа единствена е хранила човека. Затова вероятно най-добрата идея е да не ядем нищо, в което имената на сумата съставки трудно можем да произнесем.

Да не забравяме, че истинският плод не идва с етикет. И още един съвет: не се подвеждайте, че опаковката със сушени кайсии е една порция, когато наистина тя е две или повече. Истината е, че прясна ябълка може да се побере дори в дамска чанта. Така че забравете за малките пакетчета с бонбони или сушени плодове, те водят до големи щети за талията.

Пресните плодове определено са по-добрият избор – не само имат по-малко калории, но и успяват да ни хидратират и да запазят свежестта на кожата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *