НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Студентите искат по-ниски наеми, когато са онлайн и не ползват общежитие

Студенти сигнализират, че плащат наеми на общежития и когато не живеят в тях по време на онлайн обучението. Настояват това да се промени.

От март месец досега хиляди студентски стаи останаха празни. Студентите напуснаха столицата и временно се върнаха по родните места. Така се породи казусът нужно ли е да плащат целия наем.

Оказа се, някои университети промениха правилата, но само през пролетта.

„Студентите, които не работят и са извън София, нямат финансовата възможност това да го правят. Не всеки разчита на родителите си, много не им помагат“, споделя пред БТВ Георги Стаматов, студент от УНСС.

Още в началото на декември студентските съвети поискаха наемите да се намалят наполовина и то за студенти, които не обитават общежитията.

„Тези, които продължават да ползват общежитието, те ще плащат целия размер. Предвид това, че те изобщо не са на територията на целия град, мисля, че е задължително наемът да е редуциран“, смята Даниел Парушев, НПСС.

„Ще водим преговори и вследствие на тях ще мога да ви кажа какъв процент намаление можем да извоюваме“, каза проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор на УНСС.

„От началото на зимния семестър няма промяна на обичайния наем и консумативи за студентските общежития, тъй като разходите по охрана, почистване и т. н. не са намалели. Студентите на Софийския университет не са се обръщали към ректора с подобни искания.“

Отговорът на Техническия университет: „Причината да не се намали наемът за студентските общежития е, че стаите са ангажирани и се ползват от студентите, независимо че учебният процес в известни периоди е протичал онлайн“.

През април и май студентите на УНСС, които не са ползвали стаите, са плащали 50% от наема, без консумативи. За контрола следи домакинът на съответния блок. От мярката са се възползвали 3000 от 4200 студенти. Всички, които не са ползвали общежитията на Софийския университет от 13 март до 25, са с опростени задълженията за наем и консумативи за този период. Непроменени са останали за Техническия университет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *