Строги мерки! Ердоган ще забрани и излизането от дома

Строги мерки! Ердоган ще забрани и излизането от дома

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в края на тази седмица отново ще бъда приложена забрана за излизане от домовете в големите градове на страната в рамките на борбата срещу разпространението на коронавируса, предаде турският телевизионен канал НТВ.

Забраната ще бъде в сила от полунощ на 17 април до 19 април, каза Ердоган в изявление след заседание на кабинета. Президентът увери, че ще бъде направено необходимото, за да не се повтаря хаосът, настъпил на някои места в първите часове след обявяването на забраната миналия петък вечерта.

В петък вечерта, след обявяването на мерките, много турски граждани се струпаха пред магазини и пекарни, което обезсмисли въведените мерки. Вътрешният министър Сюлейман Сойлу хвърли оставката си, но президентът не я прие. Ердоган каза, че на заседанието на кабинета е взето решение и занапред в рамките на борбата с пандемията при нужда ще се прибягва до въвеждане на полицейски час през почивните дни.

Президентът посочи, че целта на това е да се предпазят от опасността от вируса милиони граждани, които, привлечени от хубавото време през почивните дни, ще изпълнят улици, паркове, места за пикник и крайбрежни райони. Ердоган заяви, че от установяването до лечението на болните от коронавирус Турция е в добра позиция във всяко отношение и не изпитва недостиг от гледна точка на болници, легла в интензивни отделения, лекари, помощен медицински персонал, материали, лекарства. Той посочи, че продължава безплатното раздаване на защитни маски на гражданите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *