Стоянов: Има риск българи в Русия да бъдат мобилизирани

Стоянов: Има риск българи в Русия да бъдат мобилизирани

„Всяка една промяна в геополитическата обстановка води съответните притеснения, разбира се, че има притеснения“. Това каза служебният министър на отбраната Димитър Стоянов на въпрос за анексирането на четирите области в Украйна. Той ще вземе участие в Съвета за сигурност, свикан отслужебния премиер Гълъб Донев, пише Dariknews.bg.

Риск за националната сигурност винаги има, те са потенциални. Преки заплахи за въвличането на България в конфликт, няма“, обяви министърът.

„Тези, които имат българско и руско гражданство, реално подлежат на мобилизация, така че такъв риск има.“, отговори Стоянов на въпрос дали има риск български граждани с руско гражданство да бъдат мобилизирани във войната с Украйна.

„Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство, да, те могат да бъдат мобилизирани„, допълни Стоянов.

Относно свободното навигиране и плаване в Черно море и има ли риск за затварянето му Стоянов е категоричен:

„Към момента няма промяна в ситуацията в Черно море, тоест линиите на комуникация си работят, отворени са, не са затворени. Единственият риск, който досега съществуващи, и сега съществува, е свободно дрейфащи мини„. Стоянов припомни, че такива са откривани в Румъния, Турция, както и две в България, които са взривени.

„Не считам, че към този момент трябва да се правят някакви промени в предприетите мерки, но нека все пак чуем докладите от службите„, обясни Стоянов.

По време на съвета не е предвидено да бъде обсъждан осмият пакет от санкции срещу Русия от ЕК, който бе оповестен в сряда вечерта, категоричен е военният министър.

„Днес сутринта отново посетих полковник Дончев във ВМА, чувства се добре. Ще остане под наблюдение. По отношение на бордните средства за обективен контрол, да така наречената черна кутия, е открита на външен вид е цялостна, няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да започне днес“, каза още Стоянов. Той е категоричен, че разчитането на черната кутия ще стане в България.

Няма проблеми с пистата в Безмер. Изпратена е комисия, извършена е проверка, категоричен бе Димитър Сотянов.

Министърът определи като „абсурд“ версията за саботаж при ремонта на падналия Су-25.

„Беше повдигнат отново въпроса за конкретен вид въоръжение. Отговорът ми беше кратък и ясен: Има решение на парламента, ние няма как да го погазим“, призна Стоянов, че посланикът на Украйна Виталий Москаленко отново е поискал оръжия при последната им среща. Той не пожела да уточни вида му, но каза, че е било „тежко въоръжение“.