Стотици мафиоти и трафиканти на свобода заради коронавируса

Стотици мафиоти и трафиканти на свобода заради коронавируса

Стотици мафиоти и трафиканти на наркотици и оръжие са били освободени от италианските затвори през февруари и март поради здравословни причини и най-вече заради развихрилия се безмилостно и в местата за лишаване от свобода коронавирус.

Сред получилите неочаквано свободата си закоравели престъпници са осъдени на доживотен затвор при изклчително строг режим четирима супер-босове на организираната престъпност, които в момента се намират под домашен арест в собствените им „царства“. Това са двамата шефове на мощни кланове на сицилианската мафия Франческо Бонура и Винченцо Пиаца, легендарният със зверствата си ас на неаполитанската камора Паскуале Дзангария и станалият популярен с режисираните от него кървави разправи с конкуренти тартор на калабрийската ндрангета Винченцо Йанацо.

Ако се вярва на италианските медии, в момента на бюрото на министъра на правосъдието на Италия Алфонсо Бонафеде се намира списък с 376 имена на пуснати на свобода опасни мафиоти и трафиканти. Те били излезли от италианските затвори след бунтовете в много от тях през февруари и март, когато пандизчиите поискаха да бъдат „разредени“ в килиите, за да не се разболеят от „Ковид-19“. Според министър Бонафеде въпросните бунтове и процесът на подбора за пускане под домашен адрес на намиращи се зад решетките босове, килъри, рекетьори и ятаци на мафиите по Апенините бил изключително зле управляван от директора на местата за лишаване от свобода Франческо Базентини. Съмненията са, че той и екипът му от магистрати и лекари са разписвали болнични листове за изпращане вкъщи най-вече на отявлени престъпници срещу големи подкупи – хипотеза, която, разбира се, трябва да бъде доказана по време на вече инициираното разследване.

За да пресече избухнлия скандал, министърът Алфонсо Бонафеде уволни преди няколко дни шефа на затворите Франческо Бизентини. На негово място бе веднага назначен известният магистрат и антимафиот от „фронтовата линия“ Дино Петраля с първи заместник Роберто Тарталя – пак магистрат, но член на парламентарната комисия за борба с организираната престъпност. Те двамата и титулярът на правосъдното ведомство през следващите дни трябва да преценят кои от 376-те лица от списъка на бюрото на министъра трябва да бъдат върнати зад решетките и кои да продължат да се радват на подарената им от коронавируса неочаквана свобода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *