Стотици българи по света искат да се приберат заради Covid-19

Стотици българи по света искат да се приберат заради Covid-19

Над 700 българи от различни точки на света искат да се приберат в България заради набиращата скорост пандемия от коронавирус.

Информацията за точния брой на сънародниците ни зад граница, които искат да се завърнат в Родината, се мени непрекъснато, пише bg-voice. Според външния министър на България Екатерина Захариева около 70 от всички стотици са туристи и те намаляват, защото вече е приключило успешно прибирането на някои от тях.

По думите й има все повече единични случаи, но някои групи са компактни и по-лесно се организира превоз за тях, като такава в Чили, където са били 12 души.

Външният министър обясни, че

държавата не дава никакви средства

за прибирането на сънародниците ни, единствено е организирала с национален превоз да се върнат.

Даваме пари само там, където хората нямат в момента, но след това те ги връщат, просто не е коректно да се взимат парите на данъкоплатците, ако не е някаква хуманитарна кауза, каза Захариева.

Тя поясни, че над 180 души искат да се върнат от Испания, а има и много хора, които са живели в чужбина, но са преценили, че ще им е по-добре да се приберат в България в условията на пандемията от коронавирус.

В австрийската провинция Тирол например, която е поставена под карантина, 48 българи се оказаха сред многото чужденци, поискали да се завърнат в Родината. След намесата на българското външно министерство те

пристигнаха в България под конвой

От Виена до границата с Унгария автобусът бе съпровождан от българския посланик в Австрия д-р Иван Сираков и дипломати от мисията във Виена.

На румънска територия сънародниците ни бяха съпроводени от дипломатически представители на посолството ни в Букурещ.

Репатрирането на българските граждани стана възможно и със съдействието на властите на Австрия, Унгария и Румъния, където беше осигурен зелен коридор за автобуса.

От Външно министерство уточниха, че завърналите се в страната българи ще бъдат прегледани и ще бъдат поставени пред строга карантина, за да не поставят под риск своите близки и приятели.

„Продължаваме да работим за завръщане и на други наши сънародници. Призоваваме тези от тях, които нямат наложителни причини, да не се прибират, тъй като всяко пътуване в момента е свързано с

допълнителен риск за тяхното здраве

и със сложна координация с всички държави по маршрута заради въведените рестрикции в придвижването в цяла Европа“, предупредиха от външното министерство.

Министър Захариева пък разказа, че са имали и странни случаи, в които хората са казвали, че почивката им свършва след два дни. Това е недопустимо, те трябва да се съгласят с нашите условия, иначе не се знае след два дни дадената страна няма ли да си затвори въздушното пространство.

Консулските ни служби работят навсякъде само за спешни случаи. Уведомили сме и другите държави за удължаването на срока на документите, каза още Захариева. Водят се и разговори с Турция, за да се намали километричната опашка от тирове по границата.

Една от причините за неудобството е, че Турция има списък с държави, в които попада и България, според който шофьорите на товарни камиони трябва да преминават карантина. Едно от предложенията е да се заменят с други водачи, преминали 14-дневния срок у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *