Стефан Цанев донесе „Аскеер“ на Христо Мутафчиев

Стефан Цанев донесе „Аскеер“ на Христо Мутафчиев

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев получи „Аскеер“ за водеща мъжка роля за ролята му на Райчо в спектакъла „Плач на ангел“ по пиесата на Стефан Цанев, поставена в Народния театър от режисьора Стоян Радев. Мутафчиев се състезаваше в категорията с Малин Кръстев и Свежен Младенов. Победителят благодари на Фондация „Аскеер“, както и на колегите си, с които бе номиниран. Тази вечер за 30-ти път в навечерието на 24 май в Театър „Българска армия“ бяха раздадени престижните театрални статуетки.

Самият Стефан Цанев пък получава „Аскеер 2021“ за цялостен принос към театралното изкуство заедно с режисьора Красимир Спасов и актьора Стефан Мавродиев.

Първите двама не дойдоха да получат лично статуетките си за разлика от Стефан Мавродиев, който блесна на сцената с бял костюм.

„Аскеер“ за съвременна българска драматургия отиде при актрисата Елена Телбис, автор на пиесата „Боклук“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“. Телбис триумфира и на „Аскеерите“, след като на 11 май грабна за същата пиеса и няколко статуетки „Икар“. Тази вечер спектакълът по неин текст получи общо три статуетки.

Също толкова Аскеера грабна и спектакълът „Портокалова кожа“ в Театър „Възраждане“.

Анастасия Лютова пък бе призната за водеща женска роля за ролята й на Андромеда в „Боклук“ от Елена Телбис, реж. Ивайло Христов, Театър 199 „Валентин Стойчев”.

За най-добро представление отново бе отличен спектакълът „Боклук“ от Елена Телбис под режисурата на Ивайло Христов в Театър 199 „Валентин Стойчев”. Наградата получи директорът на театъра Ани Монова.

За поддържаща женска роля бе наградена Светлана Янчева – за ролята на Режисьорката в „Шекспирин по време на пандемия“ по Уилям Шекспир с режисьор Теди Москов в Малък градски театър „Зад канала“.

„Аскеер“ за поддържаща мъжка роля отиде при Йордан Ръсин за ролята му на Той в “Портокалова кожа” от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане“.

Наградата за сценография взе Петър Митев за „Портокалова кожа“ в Театър „Възраждане“.

Дуото Свила Величкова и Ванина Цандева взе „Аскеер“ за костюмография за „Завръщане у дома“ от Харолд Пинтър, реж. Явор Гърдев, Малък градски театър „Зад канала” и „Нова земя“ по Иван Вазов, драматургичен вариант Юрий Дачев, реж. Бина Харалампиева, Народен театър „Иван Вазов“.

Теодосий Спасов бе отличен в категорията „театрална музика“ за музиката на „Облог“ от Дейвид Линдзи-Абер, реж. Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов“, „О, ти която и да си“ от Мирела Иванова по Иван Вазов, реж. Бойка Велкова, Народен театър „Иван Вазов“, „Страх за опитомяване“ от Оля Стоянова, реж. Стефан Спасов, Народен театър „Иван Вазов“ и „Федра“ от Петър Пламенов, реж. Бойка Велкова, Театър Азарян, НДК.

Статуетката войник, дело на скулптор Георги Чапкънов-Чапа, в категорията за режисура грабна Стоян Радев за спектаклите си „Кой се бои от Вирджиния Улф“ от Едуард Олби в Малък градски театър „Зад канала” и „Плач на ангел“ от Стефан Цанев в Народен театър „Иван Вазов“. И тук конкуренцията бе оспорвана, защото номинирани бяха и Ивайло Христов, и Явор Гърдев.

Актрисата Мария Бакалова, със специално видео, обяви носителя на „Аскеер“ за изгряваща звезда. Това е Витория Николова за ролите й на Шарлот в „Нощта на игуаната“ от Тенеси Уилямс, реж. Весела Василева, Театър „Възраждане“ и ролята й на Тя в “Портокалова кожа” от Мая Пелевич, реж. Петър Денчев, Театър „Възраждане“.

По традиция церемонията по връчването на Аскеерите се провежда под патронажа на министрите на културата и на отбраната. Тази вечер събитието бе уважено и от проф. Велислав Минеков, и от Георги Панайотов. Гвардейски оркестър посрещаше номинираните и гостите на столичната улица „Раковски“.

За първи път в 30-годишната история на наградите на сцената имаше симфоничен оркестър – врачанската „Симфониета“ под диригентството на маестро Максим Ешкенази. Публиката бе запленена и от цигулката на Веско Ешкенази.

Сред гостите на церемонията бяха певиците Мими Николова и Маргарита Хранова, актьорът Васил Михайлов, писателят Георги Господинов. Накрая отново по традиция цялата зала стана на крака и изпя химна на българската просвета „Върви, народе възродени“.