Станишев: БСП е в ПЕС, а в последните години тръгна в друга посока

Станишев: БСП е в ПЕС, а в последните години тръгна в друга посока

„С Елизабет II си отиват няколко епохи. Кралицата беше жив свидетел и участник във Втората Световна война. Под нейна егида се случва демонтажът на Британската империя. После периодите на Маргарет Тачър, Тони Блеър и т.н. Това е една епоха с много различни етапи. Какво очаква Обединеното кралство никой не знае, никой не знае и какво очаква света. Цялата реторика на Брекзит се оказа фалшива и Великобритания не изглежда толкова велика, колкото си я представяха привържениците на Брекзит“.

Това каза пред БНР Сергей Станишев, премиер на България в периода 2005-2009 г., бивш лидер на БСП, сега евродепутат и председател на ПЕС.

Според него Европа влиза в нов свят, в който една кризи подхранва друга, взаимно се захранват и създават предизвикателства за икономиките и социалните системи.

„Изцяло не може да се намери компенсация на газа, който идва в Европа от Русия. … Твърди се, че сега делът на руския газ е спаднал от 40% на 9%, но за мен това са доста изкуствени цифри“, коментира той и изказа предположение, че голяма част от договорените количества азерски газ за Европа ще е предоставен на Азербайджан газ от Русия, от „Газпром“, но „ще се брои не за руски“.

Големият проблем е цената на газа, подчерта бившият премиер и лидер на ПЕС:

„Трябва да има много мощен социален пакет за подкрепа на хората и на бизнеса за тази зима. Друг начин да оцелеят и гражданите, и индустрията няма. Трябва да са много таргетирани мерките, а да не е механично увеличаване на някакви плащания, в това число и социални, защото това помпа инфлацията“.

По думите му работещата икономика е най-силната социална мярка.

„Няма да се кандидатирам за председател на ПЕС, защото трябва силна партия, която да е авторитетна в страната и на европейско ниво. Аз представлявам БСП в ПЕС, но в последните години партията тръгна в друга посока, сочейки Орбан като пример, водейки някакви безсмислени битки с Истанбулската конвенция. Това нещо се забеляза. Не е тайна и войната, която се водеше срещу мен. … Решението ми е политическо“, обясни решението си Сергей Станишев.

Той изтъкна, че България влиза в период на икономическа и социална нестабилност и на политическа фрагментация:

„Без диалог няма да станат нещата, партиите сега взаимно си отказват диалог, което прави много трудно формирането на правителство след това“.