Стана лошо: Всяко трето дете с Covid депресия

Стана лошо: Всяко трето дете с Covid депресия

Пак лоша новина покрай коронавируса – една трета от децата между 7- и 17-годишна възраст страдат от депресия заради локдауните и мерките, които ги залостват вкъщи.

Това показва последното проучване за ефекта на пандемията върху учениците на Университетския медицински център Хамбург-Епендорф в Германия. Тенденцията се наблюдава и други държави, където психолози предупреждават, че психичното здраве на младите хора може да бъде един от най-сериозните и трайни последици от пандемичния период.

У нас няма пълномащабно изследване, което да дава данни как се отразява ученето и стоенето вкъщи на българските деца, но училищни психолози имат своите наблюдения и са категорични, че ефектите от изолацията вече се виждат.

“Локдаунът депресира децата, почти с една трета са нараснали случаите на агресията и агресивно поведение. Родителите признават за това, някои дори казват, че не могат да познаят децата си. Повечето не могат да познаят себе си обаче”, разказа пред “Труд” опита си в разговори с родители и деца психологът Иван Игов.

По думите му малко се говори за ефектите на постстресовия синдром в България. “Хората нямат готовност да се обърнат към специалист и понякога го прехвърлят на децата си.

Най-често се обръщат към нас хора, чиито деца изпитват страх да се обърнат към други, дори имаше случай на страх от отворени пространства, заради факта, че дълго време са стояли вкъщи с родителите”, обясни специалистът и добави, че малките деца с по-податливи на стреса, отколкото тези в пубертета, които продължават да имат повече контакти с връстниците си.

Въпросът за решаването на проблема е в стъпките, казва Игов: “Да видим какъв е изходът от ситуацията, да имаме консенсус как да излезе от нея, а вече има как. При това положение много от нас ще се върнат контрола над живота си, а оттам и децата ни ще бъдат по-спокойни.

Един от начините да се справят с депресията при децата училищните психолози виждат в непрестанната комуникация с тях.