Станахме агресивни! Ченгета разтървават по два боя вкъщи дневно

Станахме агресивни! Ченгета разтървават по два боя вкъщи дневно

Общо 350 са случаите на домашно насилие, регистрирани от Министерството на вътрешните работи от началото на 2021 г. до края на май. За пет месеца това прави по два побоя дневно, при които се намесват охранителните органи. В месечните статистики на ведомството, публикувани на сайта, това престъпление се появява за първи път през тази година. То варира между 1 и 1,5% от общия брой на всички престъпления.

Тези данни обаче не включват всички сигнали, които са постъпили в МВР относно този вид посегателство. Данните от телефон 112 за 2020 година показват, че случаите на позвънили лица, жалващи се от домашно насилие, са

близо 5 хил. само през периода на първия локдаун

В действителност, макар да не се водеше официална статистика относно потвърдените случаи на агресия у дома, експертите отбелязваха ръст на шамарите вкъщи. Психолозите отдаваха това на повишеното напрежение и стрес вследствие на изолацията. Тогава нямаше официални данни за потвърдените случаи на домашно насилие сред публикуваните статистики на вътрешното министерство.

Присъствието на това посегателство сред месечните статистики, поместени на сайта на ведомството, е стъпка в правилната посока, смятат експерти. Според психиатъра д-р Веселин Герев обаче има още много мерки, които МВР и прокуратурата трябва да вземат, за да се постигне по-голяма превенция на това престъпление и виновниците да бъдат наказвани.

При тези случаи е ключово отношението на разследващите

„Много често липсва ангажираност. Жертвата трябва веднага да се изведе

от средата на насилника и да бъде настанена в съответните центрове за защита от домашно насилие. Освен това трябва да се разследват подробно причините за агресия и да се проведат терапевтични мерки, ако това е възможно. Ако става въпрос за завършени психопати, там просто нещата не подлежат на никакво въздействие, защото това са тежки дефекти на характера.

Ако става въпрос за злоупотреба с алкохол, наркотични вещества или някакъв вид психическо заболяване, тогава трябва да се работи за лечението“, коментира специалистът. Той допълни, че хората смятат, че е достатъчно единствено да информират районния полицай, за да започне разследване по случая. Всъщност ключово е да се подаде писмена жалба, за да могат да бъдат взети мерки. Според д-р Герев при прокуратурата има друг проблем –

прокурорите не са профилирани според различни видове престъпления

както е било преди около 10-15 години. „Дори самият аз, като съм работил в тежките отделения на психиатрията, знаех към кой прокурор да се обърнем и постановленията за настаняване в психиатрия се издаваха много бързо за хора с хронични психични заболявания. Сега при тях нещата се бавят около 1-2 месеца“, коментира той. Като огромен недостатък на българското правосъдие експертът приема дългите срокове, в които жертвата изчаква институциите да се произнесат по жалбата. Именно чакането може да доведе до фатален развой на събитията, пише „Монитор“.

Домашно насилие се доказва много трудно, допълни д-р Герев. По негови думи за това са важни свидетелите, но те винаги имат някакво отношение и истината се изкривява. Според него тя винаги се намира някъде по средата. Жертвите в по-голямата част от случаите обаче се оказват децата – те адаптират моделите на поведение на своите родители. Едните се превръщат в потенциални насилници, а другите – в обект на насилие. Впоследствие те приемат моделите на поведение на родителите като свои и смятат, че единственият начин за решаване на конфликтите са тормозът и агресията.

Съществува и чистата противоположност обаче. Това са деца, които тормозят своите родители – за пари или за различни прищевки. Обикновено възрастните задоволяват нуждите, което единствено влошава поведението им. „Родителите трябва да са безкомпромисни и твърди в решенията си и при тежките случаи да търсят психологична или психиатрична помощ“, посъветва специалистът. Той даде и фрапантен пример от своята практика от миналата седмица: „Става въпрос за дъщеря, която

до такава степен тормози баща си, че той прави опит за самоубийство

и не смее да се прибере вкъщи“. Психиатърът обясни, че досега не е работил по подобен случай.

Оказва се, че не само децата изместват традиционната фигура на насилника, който поначало сме свикнали да е мъж. Жените също все по-често проявяват агресия спрямо партньора си или спрямо рожбите си. Само през последната година станахме свидетели на няколко случая, които завършиха с фатален край. В повечето случаи става въпрос за проблем на характера, но често причината за натрупването на напрежение, което да ескалира в насилие, е употребата на алкохол и/или наркотични вещества, която, по думите на експерти, става все по-популярна сред нежната част на населението.

Като цяло профилът на насилника, независимо от кой пол е, може да бъде категоризиран по три характеристики. В някои случаи става въпрос за характеров проблем или злоупотреба с дрога или спиртни напитки.

Най-голям процент от насилниците са психопати – с изкривени черти

на характера. Те са агресивни и искат всички останали да са подчинени на техната воля и желание.

Експертите са категорични, че жертвите трябва да реагират и да потърсят помощ – от полиция, прокуратура или фондации с такава сфера на работа. „Когато жертвата не реагира, по този начин се стимулира насилникът и той става още по-агресивен. Защото вижда, че от това не произтича нищо и един вид жертвата тълкува поведението си като провокативно, а насилникът приема насилието като терапия и като заслужено наказание“, коментира д-р Герев.

Дете, което е станало жертва на насилие, също може да потърси помощ на телефон 112 или на националната телефонна линия за деца 116 111. Там те могат да намерят подкрепа, консултации, информиране, посредничество и застъпничество, за да могат да се чувстват защитени.

Образуваните дела по Закона за защита от домашно насилие през 2019 г в районния съд в Кюстендил са 42 на брой. През 2020 г. са 35, а от началото на тази година до момента са 20. Впечатление прави и фактът, че една не малка част от делата през тази година са прекратени. „Доста често се случва

някой да подаде молба за защита и впоследствие да си я оттегли

Тогава единствената алтернатива на съда е да прекрати делото“, коментираха магистрати.

По техни думи най-често жалбите са от жени, които се оплакват от съпруга си или от човека, с когото живеят на семейни начала. По-редки са случаите, в които се оплакват майки или бащи от синовете си. „Обичайните решения в тези случай са свързани с налагането на определен срок от 3 до 18 месеца, през който въпросното лице не трябва да доближава жилището, местоработата и местата на социални контакти на жертвата. Глобата пък в такива случай е от 200 до 1000 лв.“, коментираха от районния съд в Кюстендил. При един от последните случай пък на 44-годишен мъж беше наложен постоянен арест, след като нападна с юмруци съпругата си пред отдел „Закрила на детето“.