НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

Спорен законопроект за Брекзит влиза в парламента на Острова

Британското правителство внася днес за обсъждане в Камарата на общините спорния законопроект за вътрешния пазар, който доведе до поредна криза в преговорите за бъдещите търговски отношения между Обединеното кралство и ЕС след Брекзит.

Проектозаконът, който предвижда промени във вече подписаното през януари Споразумение за излизане от ЕС в частта за Северна Ирландия, бе остро критикуван както в Брюксел, така и в Лондон.

В неделя ирландският премиер Михол Мартин и външният министър Саймън Ковъни предупредиха Борис Джонсън да не погазва международните норми като променя вече подписани документи. По-рано Брюксел даде ултиматум на Лондон да се откаже от проектозакона до края на месеца или ще последват съдебни действия.

От „Даунинг стрий“ обаче заявиха, че днес ще внесат законопроекта в парламента. Бившите британски премиери – лейбъристът Тони Блеър и консерваторът Джон Мейджър – призоваха депутатите да отхвърлят „срамния опит“ на правителството да променя части от Споразумението за Брекзит. Министърът на правосъдието Робърт Бъкланд защити проектозакона като „застраховка в случай на Брекзит без сделка“.

Лейбъристите заявиха, че няма да подкрепят проектозакона в този му вид. Консерваторите имат 80 гласа мнозинство в Камарата на общините, но има такива, които ще гласуват против. Очакванията са все пак той да бъде прокаран в Камарата на общините, но да бъде отхвърлен след това в Камарата на лордовете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *