Спипаха българин за обир на банкомати на остров Бали

Спипаха българин за обир на банкомати на остров Бали

Полицията в Бали арестува българският гражданин Илиас Данимил Саиф, известен още като Рехман (20), по обвинения, че е обрал два банкомата на Bank Mandiri на 15 март.

Полицията съобщава, че мъжът е извършил престъплението в 2:30 ч. сутринта. Както съобщава NusaBali, Рехман е бил отседнал в къща за гости De Rose на Jalan Batu Bolong в Канггу, Северна Кута, където полицията го е арестувала на 26 март.

Ръководителят на криминалния отдел на полицията в Бали заяви пред медиите, че Илиас Данимил Саиф е рецидивист с криминално досие за скимиране на банкомати в родната си България, преди да се насочи към поне три банкомата в Бали.

Задържаният признал пред полицията, че също е ограбил банкомати в Матарам на остров Ломбок.

Сайф е арестуван въз основа на два официални полицейски доклади, подадени в полицията в Бали на 15 март и 23 март.

Когато полицията преглежда досието му открива, че българският гражданин непрекъснато е бил в движение по време на престоя си в Бали, като редовно сменял мястото, където нощувал.

Според полицията, българинът е използвал лост, за да отвори касетата за карти на банкомата. Поради този груб метод той успял да вземе само Rp. 2,5 милиона и не могъл да получи достъп до безопасната зона на устройството, където се намира по-голямата част от парите.

При някои от кражбите мъжът използвал и скимиращо устройство, за да открадне данните от банкови карти.

Използвайки кадри от видеонаблюдение и жалби, подадени от банките, управляващи банкоматите, полицията успяла да проследи българския турист до няколко хотела и накрая до къщата за гости на Jalan Batu Bolong, където бил задържан арестът.

При арестуването на българина полицията конфискува лост, използван за отваряне на банкоматите, облеклото, носено при извършване на грабежите, един телефон, един преносим компютър, едно скимиращо устройство, ножовка и други инструменти.

Полицията изчислява, че общите загуби, причинени от престъпната дейност на българина по измами на банкомати, са за над Rp. 87,5 милиона.

Полицията обвинява мъжа в нарушения на наказателния кодекс, наказвани с максимум 7 години лишаване от свобода.