София с най-голям ръст на населението, хора се завръщат и в Кърджали

София с най-голям ръст на населението, хора се завръщат и в Кърджали

София е увеличила населението си с почти 80 000 души за 10 години. Това съобщи икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Адриан Николов. Другият град, който има ръст в този показател, пък е Кърджали. Той е нараснал с 3500 души.

Това е и градът, при който отчетливо се забелязва миграция през последните две години, обясни експертът по демография доц. Георги Бърдаров. „Кърджали има приток на население и миграция през последните две години, което е различно с предходните периоди”, коментира доц. Бърдаров. Той изтъкна, че от 2000 година насам

Южна България изпреварва Северна

и то много по отношение на икономически показатели. Ярък пример в това отношение бил Бургас, който залагал изключително много на образованието и младите хора. Това пък веднага давало отражение върху демографското развитие.

„В Бургас залагат на финландската образователна система, която е най-добрата в света. Имат проект, насочен точно към това”, каза ученият. С добри икономически показатели и развитие през последните няколко години били също Велико Търново и Стара Загора. Положителна тенденция имало във Враца и Габрово, но заради ниското заплащане нямало промяна в демографската картина.

У нас имало и няколко критични в демографско отношение точки. „Наричам ги депресивни региони, в които имаме висока смъртност. В Северозападна България това са три области – Видин, Монтана, Ловеч. Кюстендил и Перник също са в тежко положение, трябва да добавим Смолянска област и южните части на района на Странджа-Сакар. Общо взето, всяка година населението на страната ни намалява средно с по 50 000-60 000 души, което е един средно голям град”, каза още доц. Бърдаров.

В анализа на ИПИ пък се посочва, че големият фактор за увеличението на населението е механичното му движение, а не балансът между раждаемост и смъртност. За естествения прираст на населението икономистът уточни, че той е почти равен за повечето области на юг, докато при механичното движение става видимо кои области са

„магнит“ за работна сила

и за по-млади хора

Кърджали стои като очевиден победител с висок механичен прираст през 2019 г., но там върху миграционните процеси има влияние на изборния цикъл, коментира експертът.

Пловдив застава пред София като привлекателен център за миграция, което според икономиста показва доколко местната индустрия е „гладна“ за кадри. Бургас се развива бързо и е привлекателен за населението, но и там местните движения са от значение, като трябва да се отчита и влиянието на ръста на туристическия сектор през последните няколко години. Съответно пък малките области са големите донори на население като Сливен, който е загубил десет промила през 2019 г. Близко до тези стойности са Смолян и Кюстендил, коментира Адриан Николов от ИПИ.