Солени глоби, ако домът ви няма технически паспорт

Солени глоби, ако домът ви няма технически паспорт

До края на следващата година всички сгради в България трябва да имат технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики. Ново отлагане на крайния срок не се очаква. Техническите паспорти са задължение на собствениците на сградите и ако не се спази срокът, ще има санкции.

Блок 213 в столичния квартал „Младост” е построен преди 40 години. В него живеят над 300 души. Документи за това кой и как е построил блока към днешна дата в община „Младост“ няма. За сметка на това проблеми в годините не липсват. „Започнаха проблеми в блока, разбира се, не само с течове, с покрива, с прозорци, с някои наводнения долу, с канализацията“, обясни пред БНТ домоуправителят Снежана Лакова.

Етажната собственост решава, че ще кандидатства по националната програма за саниране. По нея идва и финансирането за техническо обследване на сградата. „Подадохме всички документи, което беше много работа, в продължение почти на половин година подписи, събиране, умуване с живущите, едно недоверие от тяхна страна“, каза Лакова.

В ситуацията на блок 213 се оказват много от сградите в България. Те нямат нито технически паспорт, нито необходимите за него документи. „Всичките тези блокове са строени в комунистическия режим, в който голяма част от документацията е загубена“, коментира инж. Димитър Пенев, който е експерт „Енергийни обследвания“.

Идеята на паспортизацията на сградите е да се види какво е състоянието на сградния фонд.

„Първо влиза конструкцията на сградата, кога е построена, какъв е бетонът, какъв е типът на сградата, след това започват да се описват всички сградни елементи – тоест какви прозорци, как са подредени, дали са подменяни през годините, какво е състоянието им. Отделно с това отиваме вече на ниво хидроизолация на покривите, дали те са компроментирани, дали трябва да се направят“, обясни инж. Пенев.

По закон изготвянето на паспорт на сградата е задължение на нейните собственици. Ако те не го изпълнят до 31 декември 2022 година, следват и санкции. Санкциите за юридически лица са между 1000 и 10 хиляди лева.

„Предвидено е там, където не са възложени, кметовете да възложат изготвянето на тези паспорти и след това по някакъв начин да си съберат парите“, каза Валентин Йовев, зам.- министър в МРРБ.

Според експерти техническото обследване на една сграда струва между 3 и 10 лева на квадрат в зависимост от това колко от документите й са налични. Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата при имотни сделки.