Содата за хляб – нестандартното лекарство

Содата за хляб – нестандартното лекарство

Содата за хляб е измислена от френския химик Лебланк в края на XVIII столетие. Използва се за печене на хлебни изделия, в месни блюда, напитки. Използва се и в качеството на лечебно средство, пише lechebno.com

– Содата, разтворена в мляко, е едно от най-добрите средства за смекчаване на кашлицата: разтваря се 1 ч.л. сода във врящо прясно мляко и се приема през нощта.

– Добре намалява болката в гърлото с жабурене 5-6 пъти на ден с такъв разтвор: 2 ч.л. сода на 1 ч.ч. топла вода.

– Да се справите с хремата ще ви помогне капването в носа на содов разтвор. Препоръчва се при обилна хрема 2-3 пъти на ден да се правят содови промивки.

– При конюнктивит помагат многократните промивки на очите с разтвор от сода с помощта на меки памучни тампони. Запомнете: един тампон може да използвате само един път.

– Содата помага и при хипертония: благодарение на усиленото извеждане на течности и соли от организма тя понижава артериалното налягане.

Половин ч.л. сода, приета заедно с лекарствата, позволява да се намали дозата им.

– Содата е ефективно средство против приспивното люлеене в транспорта, при голяма кръвозагуба, отравяния, протичащи с многократно повръщане, продължително втрисане с обилно изпотяване. За да възстановите загубата на течности, е необходимо да си приготвите содово-солен разтвор: 0,5 ч.л. сода и 1 ч.л. сол се разтваря в 1 л топла преварена вода и се дава на болния по 1 с.л. на всеки 5 мин.

– Не възпрепятствайте отделянето на пот, содата неутрализира киселата му среда, съответно и неприятната миризма. Сутрин е полезно да разтривате под мишниците си с парче памук, натопен в разтвор от сода за хляб.

– Содовият разтвор помага да се избавите от последствията от ухапване от насекоми, успокоява сърбежа и паренето.

– При простуда налейте в чайник 1 ч.ч. вода, добавете 1 ч.л. сода. Когато водата кипне, на гърловината на чайника поставете тръбичка от хартия и вдишвайте содовите пари 10-15 мин. за премахване на храчките.

– При възпаление на венците може да смесите сода с малко количество вода и с пръст да я нанесете в линия по венеца. След това я почистете със зъбна четка. Така ще почистите зъбите и ще неутрализирате киселинните бактерии.

– При сбръчкана, груба кожа на лактите е полезна специална ваничка. В тас налейте 1 л гореща сапунена вода и добавете 50 г сода. Лактите намажете предварително с крем и ги потопете в разтвора за 10 минути, като периодично внимателно разтривайте кожата на лактите с пемза (шуплив камък за крака). След това отново намажете с крем и дръжте в разтвора още 10 мин. След процедурата лактите се подсушават и намазват с крем. Курс на лечение – 8-10 ванички.

– При загрубяване на кожата на стъпалата на краката е полезно преди сън за 30 мин. да накиснете краката в следния разтвор: 2 л гореща вода, 1 ч.л. сода, 1 с.л. настърган домашен сапун. След това намажете стъпалата с крем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *