Смилов: Бъдещото управление ще бъде амалгама от ключови приоритети на партиите

Смилов: Бъдещото управление ще бъде амалгама от ключови приоритети на партиите

В един фрагментиран бъдещ парламент управлението ще бъде плод на сложна коалиция и партиите ще са принудени да правят компромиси. Управлението ще бъде амалгама на ключови приоритети и въпроси, по които партиите са склонни да наложат своето вето – това заяви политологът и преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.

Covid-19 безспорно ще бъде фактор на предстоящите избори, но все пак на тях ще се решават много други въпроси. Основният въпрос е дали моделът „Борисов“ ще се рехабилитира, дали ще получи нов живот или ще бъде отречен, посочи Смилов пред БНР.

Двете т.нар. големи партии – ГЕРБ и БСП, всъщност не са чак толкова големи. Тези уж две големи партии на практика имат общо под 50% от подкрепата на хората, отбеляза политологът. Предвид очертаващата се в следващия парламент много силна фрагментация според Смилов е неадекватно да прекарваме всичко през призмата ГЕРБ – БСП.

Тиражира се версията, че ако тези две партии не са добре представени в следващия парламент, предстоят нови избори. В България обаче винаги се сформира правителство, припомни Смилов.

Всички партии трябва да са загрижени да мобилизират своите избиратели и не би трябвало да залагат на картата ниска избирателна активност, подчерта Даниел Смилов.

В коментара си по заявката на президента Румен Радев да се кандидатира за втори мандат политологът изтъкна, че той няма да рискува да се дистанцира от БСП, но с маневрите си се опитва да си отвори пространство и към други избиратели.

„Той избърза. Опитва се ако не да извие ръцете, да постави БСП в положение да ратифицира неговата кандидатура. Това не се харесва на Корнелия Нинова. Има някаква борба за лидерство между двамата в лявото пространство. Може би и двамата надценяват картите, с които разполагат.“

Справянето с Covid кризата Даниел Смилов нарече условно. Той допълни, че у нас има високи нива на смъртност и да казваме, че има големи успехи на този фронт, „би било наистина нелепо“, а при ваксинацията нашето забавяне е много по-голямо от това на останалите държави в ЕС.

Относно средствата от възстановителния фонд на Европейския съюз за справяне с пандемията Даниел Смилов смята, че ГЕРБ като че ли не е представил достатъчно убедителна програма, че те ще се използват за модернизация на икономиката, а се предлага „повече от същото“, например саниране. Смилов определи възстановителния фонд като голям шанс за страната ни.