Смазаната психика на бежанците – причина за кървавата драма в Глазгоу

Смазаната психика на бежанците – причина за кървавата драма в Глазгоу

Причина за нападението с нож в Глазгоу е влошеното психическо състояние на бежанците, изолирани в хотели заради пандемията. Това обясни изпълнителната директорка на неправителствената организация в подкрепа на бежанци и бездомници Позитив екшън Скотланд (Positive Action Scotland) Робина Куреши, цитирана от Франс прес.

При нападението в хотел с кандидати за убежище в Глазгоу бяха ранени четирима души. Нападателят бе ликвидиран от полицията. Инцидентът не се разглежда като терористичен акт, предава БТА.

„Казаха им да стоят в хотелите си по време на пандемията. Това продължава вече три месеца. Оставиха ги при тези условия и броят на хората с мисли за самоубийство или страдащи от тежка депресия в резултат на изолацията страшно се увеличи“, обясни Куреши, която не е изненадана от случилото се.

Друга организация посочи, че многократно е изразявала безпокойството си за кандидатите за убежище, настанени в хотели. Според Сабир Зазаи, член на ръководството на Шотландския съвет за бежанците, тези хора се нуждаят и заслужават сигурно жилище, дом, за да изградят наново живота си. По думите му временното настаняване никога не може да отговори на това условие.

Шестте жертви и днес още са в болница, съобщи шотландската полиция. Те са на възраст между 17 и 53 години и един от тях е в критично, но стабилно състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *