НОВИНИТЕ


Warning: sprintf(): Too few arguments in /home/bgrovcuf/public_html/wp-content/themes/newsreaders/assets/lib/breadcrumbs/breadcrumbs.php on line 252

След земетресение от 7.6 по Рихтер: Паника в Мексико

Милиони мексиканци панически бягаха от сградите заради мощно земетресение. Трусът беше със сила 7,6 по Рихтер и удари централната част на страната. Земетресението беше усетено силно дори в 20-милионната столица, която е на 500 км от епицентъра. Властите съобщават за един загинал. Жертвата е затисната от паднала ограда на търговски център.

Мексиканците намират стряскащо съвпадение в земетресението. То стана на 19-и септември. На същата дата имаше разрушително земетресение с хиляди жертви през 1985 година. И отново на същата дата 350 души загинаха през 2017-а. По същия начин и тогава, и сега, земетресението стана малко след като в десетки градове бяха проведени учения за реакция при подобни бедствия.

„От научна гледна точка не може да се каже, че 19 септември е специален ден за земетресенията. Всъщност на този ден в града е имало три земетресения. Разбира се, има въпроси и всички се питаме защо се случва на тази дата. Нищо научно не ни казва, че 19 септември има някакво специално значение”, каза кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум.