След дъждовете скалата станала ронлива и пропаднала, местят пострадалите във ВМА

След дъждовете скалата станала ронлива и пропаднала, местят пострадалите във ВМА

Премиерът Бойко Борисов бе на място при тунел „Желзница“, където по-рано през деня пострадаха няколко работници след срутване на земна маса. Там той попита много ли е срутваното. В отговор от ръководството на обекта му казаха, че са около 10 тона.

Заедно с него бе и регионалният министър Петя Аврамова, която поясни, че ще има комисия, която ще провери казуса. Борисов попита рабониците дали са се уплашили и им поръча да се пазят.

„Ако е било лесно, комунистите да бяха го направили. За олимпидата в Гърция трябваше да е готово“, обърна се премиерът към работниците. Съобщи им, че техните колеги ще бъдат преместени днес във ВМА.

„Зарадвах се на иконите в тунела, Господ ги спаси тези хора“, добави премиерът Бойко Борисов.

След това пред медиите поясни, че двама от работниците са с по-сериозни травми, но без опасност за живота. Ген. Мутафчийски предложил да бъдат преместени във ВМА.

„Не подценяваме двете благоевградски болници, но ген. Мутафчийски предлага във ВМА един от тях да бъде настанен в ортопедичното отделение, а другия, при който има и травма на белия дроб – да го гледат по-дълго. Там има необходимата апаратура.“

Борисов поясни, че 2 км от тунела са готови, но имало 2-3 метра, по които в момента се работило.

„Точно там считат, че от дъждовете е пропуснало и скалата е станала ронлива и е пропаднала, към 5-6 кубика са паднали“, каза той. По думите му инцидентът е станал на дълбочина от 600 м. Затова решили да продължи работата в другия тунел.

„Българите не знаят колко огромен, грандиозен строеж е това. Ние ще му го покажем“, каза Борисов. По думите му инцидентът е бил случайност, следствие на дъждовете. Прокуратурата и строителния надзор извършват проверка, за да се установят подробностите около случая.

Работниците са се притекли на помощ и са спомогнали за изваждането на затрупаните хора. Борисов обясни, че става въпрос за случаен инцидент, а не за нехайство. По негови думи са го уверили, че работниците са използвали необходимото предпазно облекло и каска.

Аврамова пък поясни, че не са констатирани нарушения на дейностите и работата.

Докато шофираше, премиерът Борисов се спря пред няколко строителни работници и ги посъветва да бъдат внимателни при строителните работи.„Мутафчийски като тръгне за Гърция, ще мине за 30 секунди, въобще няма да го види“, пошегува се Борисов по повод укрепленията, които са направени, за да не падат камъни. Той показа на вътрешния министър Младен Маринов пътния участък, който предстои да бъде пуснат за движение.

„Добре, че оживяха момчета, че иначе щеше да ме много боли“, заяви Борисов докато караше джипа на път за София, след като си тръгна от „Железница“. Премиерът дискутира с министър Маринов и скалите, които заобикалят строящите се пътни платна.

„На „Хемус“ е много здрава скалата“, каза впечатлен той относно състава на скалните повърхности, с които трябва да се справят строителните фирми. Той заедно със своя екип се спря да огледа местността, в които текат строителни дейности. „Сериозна работа“, заяви още министър-председателят. На генерал Мутафчийски, който го придружава, Борисов обясни какви още строителни дейности трябва да се направят. Той се обърна към Мутафчийски и му поръча да провери в какво състояние са пострадалите работници на тунела „Железница“. При първоначалните прегледи се пропускат 20 процента от евентуални увреждания, затова ще се извършват повтори прегледи, обясни Мутафчийски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *