След двата месеца изолация: Вилите се пръскат по шевовете за 24 май

След двата месеца изолация: Вилите се пръскат по шевовете за 24 май

След два месеца, прекарани в изолация по домовете си, българите ще напълнят вилите в страната за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, пише „Монитор”. От бранша не планират да качват цените в местата за настаняване.

Според проучване на фирма, специализирана в сферата на туризма и маркетинга, една трета от българите са готови да си резервират почивка или екскурзия по-малко от месец след разрешаването на пътуванията (виж карето).

Основна причина къщите за гости и вилите да изместят луксозните хотели е самостоятелността им – нашенци ще

подбират дестинациите спрямо хигиенните мерки

и безопасността им. „Определено има интерес само към бунгалата, всички са заети за 24 май”, обясни собственикът на семеен хотел и малки къщи край Кърджали Златина Милева. Заради пандемията за гостите не се подготвя домашна закуска на блок маса, а помещенията се почистват с професионални препарати. Удоволствието на усамотението в дървена къща до язовир „Студен кладенец“ със самостоятелна външна кухня струва 80 лева на вечер.

Хит след края на пандемията остава и село Огняново край Благоевград. Нощувката в двойна стая в къща за гости с минерален басейн там също излиза на същата цена, сочи оферта в сайт за вили под наем. „На територията й ежедневно се извършва дезинфекция и се поддържа високо ниво на хигиена“, твърди хазяинът и добавя, че всички

места вече са заети и за предстоящите почивни дни.

За двойна стая във вила в село Говедарци край София плащаме наполовина – 40 лв. на вечер. Собствениците тук обаче имат определени изисквания – гостите трябва сами да съберат спалните си завивки и да ги поставят в специален плик, за да бъдат отнесени за почистване. Престоят там се осъществява само в петък, събота и неделя. Работната седмица е отделена за почистване.

Морските дестинации също се радват на голям интерес преди сезона. „Нямаме свободни места до 29 юни”, коментира съдържателката семейна вила в с. Лозенец Теодора Войникова. Не може да бъдат наемани отделни стаи, а

само цялата вила,

за да бъде осигурена нужната социална дистанция. Цената й е 450 лв. на вечер, а капацитетът 15 души.

Според проучване на маркетинговата фирма „Зингадор“, значителна част от българите (63,7%) смятат да пътуват веднага след разрешаване на пътуванията или най-много до 1-2 месеца след това, останалата част са готови да тръгнат веднага Две трети смятат да продължат да пътуват толкова често, колкото и преди периода на пандемия. Респондентите са категорични, че

първата им дестинация ще е България (54%),

спрямо чужбина (28,4%). Не е ясно дали причините за този избор се крият в нежеланието да се пътува в чужбина, заради риск от заразяване, или е обективно обусловен от затворените граници и намалените доходи на хората. Най-нетърпеливи да пътуват отново са хората, които и преди пандемията са били активни и са имали 6 или повече пътувания за последните 12 месеца – 57,7% от тях са готови да пътуват до един месец след разрешаване на пътуванията.

Следващата най-активна група са респондентите с 1-3 пътувания за миналата година, като 53% от тях смятат да пътуват отново до 2 месеца след разрешаване на пътуванията. Очаквано хората с по-високи доходи също показват най-голяма готовност за пътуване – 75% от тях ще подновят пътуванията си до 2 месеца, спрямо 60% за групите с доход 1001-2000 лв и 2001-3000 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *