След водната криза: „Сурва“ в Перник отменен за втори път

След водната криза: „Сурва“ в Перник отменен за втори път

За втора поредна година няма да се проведе Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Фестивалът е най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски, а Перник е признат от Федерацията на европейските карнавални градове за европейска столица на зимните маскарадни игри.

Миналата година фестивалът бе отменен заради водната криза, а сега няма да се състои заради пандемията от коронавирус, съобщи местната община.

Кметът Станислав Владимиров заяви, че няма как толкова мащабно събитие да бъде проведено в условията на пандемия:

„За съжаление така се стекоха събитията, че за втора поредна година няма как да направим нашия фестивал. Казвам го с най-голямо огорчение, но това е ситуацията, трябва да се съобразим с разпоредбите. Надявам се 2022 и 2021 да бъдат доста по- спокойни, мирни, с по-малко катаклизми.”

Фестивалът се организира от община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен, а от 2008 година се провежда ежегодно в последните събота и неделя на месец януари.

Традиционно във фестивалната надпревара участват над 6 000 души от всички етнографски райони на България и гости от Европа, Азия и Африка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *