НОВИНИТЕ

Скандал с подслушване на журналисти в Италия

Италиански журналисти и депутати протестираха срещу подслушването на телефонни обаждания по време на разследване на либийски групи за трафик на мигранти и хуманитарни спасителни групи, за които съобщиха именно журналисти.

Италианският вестник „Домани“ съобщи, че сред разговорите, които разпитващите са слушали преди няколко години, има журналисти от гражданските и католически италиански медии, и дори от държавната телевизия „Рай“.

Примо Ди Никола, сенатор от популисткото „Движение Пет звезди“, заяви, че предлага закон, който да предпазва журналистите от подслушване на телефонни разговори с техните източници, съобщава вестника.

Съюзът на журналистите „Национална италианска федерация по пресата“ осъди подслушването. Профсъюзът поиска да знае кой го е одобрил и ако се установи, че целта е да се разкрият източниците на журналистите, тогава да се знае, че техните професионални права са били нарушени.

„Това е много тежко престъпление, доколкото е било начин да се открият техните източници. Защитата на източниците е в основата на работата на журналистите“, каза Ди Никола.

Стотици страници стенограми от телефонни разговори са част от материала на разследването, проведено от прокурорите в Трапани, Сицилия, за дейностите на хуманитарните спасителни групи. Предполага се, че тези текстове съдържат имената на източниците и контактите.

Досега няма коментари от италианските прокурори, които обикновено не коментират текущи разследвания.