Скандал! Посланикът на Малта във Финландия сравни Меркел с Хитлер

Посланикът на Малта във Финландия Майкъл Замит Табон е подал оставка, след като е сравнил германския канцлер Ангела Меркел с Адолф Хитлер, съобщава Таймс ъф Малта.

В петък, 8 май, когато се навършват 75 години от края на Втората световна война в Европа, Замит Табон написал следното във Фейсбук: „Преди 75 години спряхме Хитлер. Кой ще спре Ангела Меркел? Тя осъществи мечтата на Хитлер за контрол над Европа.“

Външният министър на Малта Еварист Бартоло е потвърдил пред изданието, че Табон е подал оставка. Малтийският първи дипломат добави още, че ще бъде изпратено извинение на посолството на Германия за „неуважителната“ публикация.

По-късно Министерството на външните работи заяви, че коментарите на Замит Табон по отношение на Меркел не отразяват приятелството и взаимното уважение между Малта и Германия. „В тази връзка министър Бартоло потвърждава ангажимента на правителството на Малта за укрепването на добрите и дългогодишни двустранни отношения между страните“, посочват от ведомството.

Мнението на посланика предизвика възмущение и осъждане в дипломатическите и политически кръгове на страната.

Адриан Делия, лидер на малтийската опозиция, заяви, че постингът на Табон във Фейсбук не съответства на нивото на посланика. Той подчерта, че германският канцлер винаги е подкрепял Малта по различни въпроси, винаги е бил източник на стабилност в Европа и борец за демокрация, което по никакъв начин не може да се сравни с привържениците на идеите на ултрадесните.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Previous post Просветният министър освобождава от такси 4476 студенти
Next post Убиецът на Милен Цветков бил на китайска кока