Скандал в Италия: Далавера с предпазни маски за 16 млн. евро разтресе Рим

Скандал в Италия: Далавера с предпазни маски за 16 млн. евро разтресе Рим

Служители на Финансовата гвардия в Рим арустуваха в четвъртък сутринта известния със спорна бизнес-слава предприемач Антонело Иефи, който е обвинен в измамно присвояване на блзо 16 млн. евро държавни пари. Според прокуратурата във Вечния град Иефи бил спечелил чрез „куха фирма“ и с помощта на политически покровители манипулиран търг за доставката на 24 млн. предпазни маски, като договорените средства за тях му били веднага преведени.

Продължилото двайсет дни разследване на икономическата полиция обаче не открило никъде по света и следа от маските, но в замяна на това служителите й попаднали на подготовката на друга голяма далавера с пари на данъкоплатците. Ами Антонело Иефи бил на финалната права за спечелването отново на манипулиран в негова полза търг за доставка на предпазни облекла за борещите се с коронавирус медицински работници за обща сума 67 млн. евро.

Интересна е динамиката на парираната от Финансовата гвардия сделка на съдения на няколко пъти заради измами 42-годишен предприемач. В информациите си за скандала най-влиятелните медии на Апенините го нарекоха простичко „хазарт със здравето на хората“, защото Антонело Иефи и аверите му политици и държавни служители са имали една единствена цел – да се облагодетелстват лично без да ги е грижа за трагедията на Италия в плен на коронавируса.

На миналия 12 март в разгара на кризата контролираната от Иефи фирма „Биокреа“ с шеф негово поставено лице – четирдесет годишната Стефания Вердучи, изненадващо за мнозина печели търга на здравното министерство за доставката на 24 млн. маски за общо 15 млн. 800 хил. евро. Като първата пратка от няколко милиона маски е трябвало да пристигне спешно – три дни след сключването на договора или на 16 март. Да, но това не се случва и хората на предприемача обясняват на получателя, че стоката им е задържана на китайско летище, но предстои всеки момент да тръгне за миланската аерогара Малпенса.

Минава обаче 20 март, маските не пристигат и отговорната за доставката държавна фирма „Консип“ подава сигнал в прокуратурата на Рим. Магистратите се залавят за работа и скоро разбират, че посредничещата в сделката компания от Катар, на която са преведени 16-те милиона з маските, всъщност е контролирана от Антонело Иефи. Но бурята предстои да се развихря, тъй като бърз рейд на финансовите разведки показва, че на посоченото от бизнесмена китайско летище няма никаква пратка за Малпенса и въобще за Италия.

В същото време се оказва, че когато е кандидатствала за доставката на маските, фирмата „Биокреа“ не е имала нито едно евро по сметките си, нито един служител освен началничката Вердучи, тоест била е абсолютна пощенска кутия, от тези, използвани за далавери. Нещо повече – в миналото, когато е развивалаа някаква дейност, шефовете й са били съдени за неплатени данъци за 150 хил. евро и за манипулиране на търгове за държавни доставки. С други думи фирмата изобщо не е трябвало да бъде допускана до участие в търга за маските, но някой си е затворил очите. Сега прокуратурата в Рим търси да разбере кой политик или държавен чиновник е бил в комбина с Антонело Иефи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *